Brexit gaat top: Benzine op de bon, vlees schaars, Kerstchaos in aantocht

Economie
door Gerard Driehuiszaterdag, 25 september 2021 om 14:14
methode times prod web bin a22a3196 1dec 11ec 95b9 6429167b0259
Het Verenigd Koninkrijk maakt zich op voor hete wintermaanden. Dat er tekorten aan van alles zouden ontstaan was al sinds Brexit te verwachten, maar nu zijn ze er ook. De meest in het oog springt nu het tekort aan benzine. BP, de grootste benzineleverancier van Engeland, heeft tientallen pompen gesloten en bij veel anderen is een limiet gesteld: je mag voor 30 pond tanken, zodat er voldoende overblijft voor anderen.
Een belangrijke oorzaak is het tekort aan vrachtwagenchauffeurs, deel veroorzaakt door Brexit. Een van de doelen van Brexit was al die EU-werknemers het land uit te krijgen en dat is bij vrachtwagenchauffeurs zo goed gelukt dat er tekort aan het ontstaan is aan van alles.
Boris Johnson heeft ermee ingestemd om tot 5.000 buitenlandse vrachtwagenchauffeurs Groot-Brittannië binnen te laten; helemaal in strijd met de droom van een eiland in splendid isolation zonder buitenlanders.
Op een dag van transport-chaos waarschuwden retailers dat een aanzienlijke verstoring van Kerstmis "onvermijdelijk" was. En wat kan erger zijn in Engeland?
De ministers hebben te horen gekregen dat benzine-chaos zich zou kunnen uitbreiden naar andere sectoren, waaronder de postdienst, medicijnen, afvalinzameling en waterzuivering. De aanvoer van verse goederen in supermarkten is al verstoord. Ook de vleesverwerkende industrie kampt met duizenden onvervulbare vacatures. Vaak onaangenaam werk tussen geslachte dieren waar eerder mensen uit het voormalig Oostblok vacatures vulden
Bron(nen): Times