Goed nieuws (?) uit de scheepvaartbranche: Zeecontainervervoer wordt weer goedkoper

Economie
maandag, 29 augustus 2022 om 13:15
welingelichtekringen header 1
Door de coronacrisis en de onverwacht grote vraag van overzeese goederen schoten de prijzen voor het huren van zeecontainerruimte eind 2020 omhoog. De ergste 'supply chain'-problemen lijken nu voorbij en de prijzen normaliseren weer enigszins. Dat is goed nieuws, toch?
Jarenlang bleef de prijs vrij stabiel, maar tijdens de covid-pandemie werd scheepsvervoer zo'n zeven keer duurder. Deze prijsstijging wordt bijna volledig doorberekend aan de consument, waardoor er extra inflatie optreedt. Spullen van A naar B vervoeren per containerschip is nu weer een stuk goedkoper, maar nog steeds vier keer zo duur als twee jaar geleden.
Dit zal te maken hebben met logistieke oplossingen die een positieve werking hebben, maar ook met de afnemende vraag. Het consumentenvertrouwen in Amerika en Europa is decennialang niet zo laag geweest. Er is grote vrees voor de energierekening en dure boodschappen, dus stellen mensen hun aankopen uit. Door de hogere rentes op de kapitaalmarkt houden bedrijven en overheden hun hand ook meer op de knip.