'Monstermoesson' doodt zeker duizend mensen in Pakistan: 'Zo'n verwoesting nooit eerder gezien'

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 29 augustus 2022 om 13:37
welingelichtekringen header 1
Pakistan vraagt de wereld om steun vanwege de gigantische watersnoodramp die het land teistert. Overstromingen door aanhoudende zware regenval hebben hele dorpen en gewassen weggespoeld. 33 miljoen mensen zijn getroffen, 330.000 mensen zijn geëvacueerd, honderden zijn verdronken.
Het regent er al maanden veel meer dan normaal. Vijftien procent van de Pakistaanse bevolking ondervindt problemen van de 'serieuze klimaatcatastrofe', die een 'humanitaire ramp van epische proporties' heeft aangericht, volgens de minister van Klimaat Sherry Rehman in een video op Twitter.
Humanitaire ramp"We zitten momenteel in de frontlinie van extreme weersomstandigheden", zegt Rehman. "Het is een onophoudelijk proces van hittegolven, bosbranden, plotselinge overstromingen, gletsjers die smelten en nu de monstermoesson."
Honderdduizenden huizen en talloze wegen zijn verwoest. Op veel plekken is de elektriciteit uitgevallen. De economische schade is gigantisch, de schade loopt in de miljarden en gaat waarschijnlijk zorgen voor meer rampspoed. Een groot deel van de gewassen in Pakistan zijn verwoest. Honger en ziekte liggen op de loer.
Arme landen krijgen de rekening gepresenteerdMinister Bhutto-Zardari van Buitenlandse Zaken is de wanhoop nabij. "Ik heb verwoestingen op deze schaal nog niet eerder gezien", zegt hij tegen persbureau Reuters. "Het is lastig om er woorden voor te vinden. Het is overweldigend."
"Hoewel Pakistan een verwaarloosbare bijdrage levert aan de totale CO2-afdruk worden we keer op keer verwoest door klimaatrampen zoals deze", aldus Bhutto-Zardari. "We moeten ons binnen onze beperkte middelen aanpassen, hoe we ook kunnen, om in deze nieuwe omstandigheden te kunnen leven."
Bron(nen): NOS