Meer dan 900 Nederlandse bedrijven in Chinese handen: 'Gevaar voor spionage en sabotage'

Economie
woensdag, 28 september 2022 om 11:33
anp 455461092
Vele honderden bedrijven in Nederland zijn voor meer dan de helft in Chinese handen. Dit gaat in veel gevallen om bedrijven in vitale sectoren, zoals energie, telecom, datadiensten, geldverkeer en transport. De AIVD waarschuwt voor spionage en sabotage.
Follow The Money (FTM) deed samen met RTL Nieuws onderzoek naar de Chinese inmenging in het Nederlandse bedrijfsleven en kwam tot de zorgelijke conclusie dat de Chinese staat zijn tentakels flink heeft uitgeslagen in Europa, en dan vooral in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland, waar 87 procent van alle investeringen zijn gedaan.
Door de financiële steun van de Chinese staat hebben de bedrijven een oneigenlijk voordeel en concurreren ze Europese bedrijven uit de markt. Chinese bedrijven ontvangen enorme subsidies en worden zo in korte tijd een grote speler op het gebied van bijvoorbeeld zon- en windenergie in Nederland.
AfhankelijkChina-expert Frans-Paul van der Putten legt uit aan RTL Nieuws: "Zo bestaat het risico dat er straks door de Chinese overheid gesubsidieerde windparken komen die door Chinese bedrijven worden beheerd. Daarmee kan het niet op korte termijn, zoals Rusland, schade aanrichten, maar dat is wel iets waar je op langere termijn erg afhankelijk van gaat worden, zeker nu we van olie en gas af willen."
Inlichtingendienst AIVD waarschuwt al jaren voor economische spionage in onder andere de biotechnologie en de ontwikkeling van hightech computerchips (halfgeleiders) en zelfs sabotage door Chinese bedrijven en overheid. "China is de grootste bedreiging voor de economische veiligheid in Nederland", schrijft de dienst in haar laatste jaarverslag.
Bron(nen): FTM RTL Nieuws