Ontploffingen bij Nord Stream: 'Gooi nu die pijpleidingen maar helemaal dicht'

Politiek
woensdag, 28 september 2022 om 11:18
anp 455446904
De ontploffingen bij de Nord Stream-pijpleidingen zijn waarschijnlijk sabotage. Reden volgens deskundige Rob van Wijk om de gasleidingen maar helemaal te sluiten.
Kort na elkaar zijn twee krachtige ontploffingen gemeten diep in de zee bij het Deense eiland Bornholm ten zuiden van Zweden, waar de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 lopen. De druk viel plots weg in de leiding en er zijn drie lekkages ontdekt.
De kans dat de ontploffingen een natuurlijke oorzaak hebben, is nihil. Hoogstwaarschijnlijk is er sprake van sabotage. Rusland en Duitsland speculeren daar hardop over, maar op dit moment willen de landen nog geen schuldige aanwijzen.
Denemarken, Zweden en Europa zijn een onderzoek gestart naar de oorzaak van de gaslekken. Het is nog onduidelijk wat de schade is voor de omgeving. Het Deense leger heeft beelden vrijgegeven waarop de gaslekken aan de wateroppervlakte te zien zijn. In een gebied van een vierkante kilometer en een kleiner gebied komen de gasbubbels boven water.
Deskundige op het gebied van internationale betrekkingen Rob de Wijk pleit na de gebeurtenissen voor totale onafhankelijkheid van het Russische gas: “Gooi nu die pijpleidingen maar helemaal dicht. Zijn we ook van de speculatie af of Poetin de kraan open of dicht draait. Schept duidelijkheid. Krachtige ontploffingen gemeten bij pijplijnen Nord Stream, mogelijk sabotage.”