Stichting KPN dwarsboomt plannen Slim

Economie
door anp
donderdag, 29 augustus 2013 om 22:31
welingelichtekringen header 1
Het besluit van de Stichting Preferente Aandelen B KPN om een beschermingswal op te werpen tegen een overname van KPN door América Móvil (AMX), maakt voorlopig een einde aan de aspiraties van de Mexicanen bij het Nederlandse bedrijf. AMX blijft een grote aandeelhouder, maar kan geen meerderheid van de stemmen krijgen.
América Móvil liet in mei vorig jaar voor het eerst van zich horen bij KPN. Het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim bood op dat moment 8 euro per aandeel KPN, met als doel om bijna 28 procent van de aandelen in het Nederlandse telecomconcern in handen te krijgen. KPN betitelde dat ongevraagde bod op dat moment als te laag en stelde van alles in het werk om aandeelhouders ervan te overtuigen niet op het bod in te gaan, maar kon niet voorkomen dat de Mexicanen hun doel wisten te bereiken.
In eerste instantie kwamen América Móvil en KPN een niet-aanvalsverdrag overeen, waarbij het Mexicaanse bedrijf beloofde geen meerderheidsbelang na te streven. In ruil voor zijn grote belang kreeg het Mexicaanse bedrijf het recht twee commissarissen voor te dragen bij KPN.
América Móvil had afgelopen jaar weinig plezier van zijn investering. De resultaten van KPN bleven zwaar onder druk staan, doordat klanten steeds minder bellen en sms'en en steeds meer gebruikmaken van internetdiensten als WhatsApp en Skype. Daarnaast moest het bedrijf eind vorig jaar een aanzienlijke som op tafel leggen om frequenties voor de nieuwste mobiele technologie (4G) te bemachtigen. De financiële situatie werd uiteindelijk zo penibel dat KPN in februari een claimemissie van 4 miljard euro moest aankondigen, die zorgde voor een flinke verwatering van het belang van de zittende aandeelhouders.
Uiteindelijk was het besluit van KPN om de Duitse dochter E-Plus te verkopen aan Telefónica, de druppel die de emmer deed overlopen voor América Móvil. Algemeen wordt aangenomen dat Slim KPN vooral interessant vindt vanwege de toegang tot de Duitse markt. De aankondiging van de verkoop van de Duitse activiteiten, aan de grootste concurrent van AMX op de Spaanstalige markten, schoot daarom in het verkeerde keelgat en was voor de Mexicanen reden de overeenkomst met KPN op te zeggen.
Begin augustus bood AMX aan alle aandelen KPN op te kopen tegen 2,40 euro per stuk, nog maar net iets meer dan een kwart van het bod van mei vorig jaar. KPN gaf aan zich op dat bod te beraden, maar benadrukte ook dat aandeelhouders het laatste woord zouden hebben. Die lijken nu te worden overstemd door de onafhankelijke stichting, die in het leven is geroepen om de continuïteit en de identiteit van het telecomconcern te beschermen.
Of de beschermingswal standhoudt, moet nog blijken. In het verleden zorgden dergelijke maatregelen vaak voor langdurige rechtszaken, waarbij activistische aandeelhouders probeerden de constructies weer te ontmantelen.