Tabaksgigant noemt zichzelf 'gezondheidszorg- en wellnessbedrijf': neemt marktleider snus over

Economie
door Redactiemaandag, 16 mei 2022 om 8:37
anp 438378611
Philip Morris, producent van onder andere Marlboro-sigaretten, neemt voor 15 miljard euro snusproducent Swedish Match over. Snus, dat nicotine bevat, is kankerverwekkend en in de meeste Europese landen verboden.
Steeds meer investeerders laten de aandelen van sigarettenproducenten links liggen. Philip Morris neemt daarom regelmatig kleinere bedrijven over om goede sier te maken. Zo kochten ze vorig jaar een Britse medische inhaler-maker voor een miljard euro. Uit de begeleidende mail konden de werknemers opmaken dat 'het mogelijk als een verrassing komt voor velen, dat Philip Morris verandert in een breed gezondheidszorg- en welness-bedrijf.'
Swedish Match is 's werelds grootste snusproducent. Snus is een soort giftig theezakje dat de gebruiker tussen lip en tandvlees plaatst. Zo neemt je lichaam snel nicotine op. Snus verhoogt het risico op mondkanker en het uitvallen van tanden. Het goedje is razend populair, ook onder kinderen.
Philip Morris probeert nu deze nicotinezakjes als gezond alternatief voor roken in de markt te zetten. De term 'rookvrij' werd meer dan veertig keer genoemd tijdens een aandeelhoudersvergadering. Investeerders willen een mooi verhaal horen over 'gezondere' alternatieven en ze worden op hun wenken bediend.