Topdrukte bij de Voedselbank, ook door werkende mensen: 'Nog nooit zoveel aanvragen'

Economie
maandag, 10 oktober 2022 om 13:33
bijgewerkt om dinsdag, 16 april 2024 om 7:03
145765187 l normal none
Steeds meer mensen, ook mensen met een betaalde baan, roepen noodgedwongen de hulp in van de Voedselbank, terwijl de levering van voedsel aan de vrijwilligersorganisatie stokt. Er is amper genoeg eten om de pakketten mee te vullen.
De nood was in de twintig jaar sinds de oprichting niet zo hoog, volgens plaatsvervangend directeur Henk Baars van Voedselbank Haaglanden. “Ik heb nog nooit zoveel aanvragen in een week gehad”, zegt hij tegen het AD. En dat terwijl de aanvoer stokt. “De aanvoer is gewoon te weinig. Hello Fresh moest herstructureren, Hak heeft aangegeven een fabriek tijdelijk stil te leggen. Dat zijn voor ons bedrijven waar we veel eten van kregen.”
Ook lokale ondernemers trekken de broekriem aan. “Bakkers hebben te maken met een hoge energierekening. Zij bakken zuiniger. Dat geldt voor de groenten die we uit het Westland kregen ook. Kwekers staan voor de keus welke kassen ze wel of niet herbeplanten”, legt Baars uit. Een crisisteam doet alles om genoeg eten bij elkaar te krijgen. Zo zijn er particuliere acties en gaan medewerkers zelf op pad om conserven, potten en blikgroente aan te schaffen.
Op dit moment vullen vrijwilligers van de Voedselbank wekelijks 1700 pakketten en dit aantal stijgt hard. Sylvan Kleinee (34) is ook afhankelijk van de voedselsteun. Ze kreeg negen jaar geleden kanker en belandde in de ziektewet. Ze is nu op de weg terug, maar erg blij met haar voedselpakket. “Vorige week was het wel karig. Nu zit er tenminste weer wat groente in”, vertelt Kleinee.
Bron(nen): AD