Vanaf 2024 lagere hypotheek voor huizen met slecht energielabel

Economie
door Jeannette Krasdonderdag, 03 november 2022 om 15:30
welingelichtekringen header 1
Slecht nieuws voor de bezitters van de gewilde jaren 30-woningen: wie vanaf 2024 een huis koopt, krijgt een lagere hypotheek als het energieverbruik van een woning hoog is.
Kennelijk houdt het kabinet er rekening mee dat de energieprijzen nog lang hoog zullen blijven. Er wordt een plan uitgewerkt waarin staat dat kopers een hogere hypotheek kunnen krijgen bij een energiezuinig huis of als ze hun huis gaan verduurzamen. Dat schrijft minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Hoe groot het voordeel voor de kopers van energiezuinige huizen precies gaat zijn, is nog niet bekend. Wel lijkt het duidelijk dat de prijzen van de populaire, maar vaak slecht geïsoleerde jaren 30-woningen relatief hard gaan zakken. Deze huizen met een energielabel van F of G zijn ook vaak lastig te verduurzamen.
In de brief aan de Kamer schrijft De Jonge verder dat huishoudens in 2023 ondanks de inflatie en hoge energieprijzen iets meer kunnen lenen dan dit jaar, vooral omdat het tweede inkomen volledig gaat meetellen en omdat de lonen stijgen. Bij gelijkblijvende lonen geldt dit echter niet, omdat de hypotheekrente is opgelopen.