Voor het eerst exact berekend: dit kost een file

Economie
zaterdag, 05 november 2022 om 11:50
anp 457011148
Files zijn natuurlijk niet alleen slecht voor het milieu of vervelend voor degenen die erin staan, ze kosten ook een hoop geld. De universiteit in Antwerpen berekende precies hoe duur het is, zo'n stilstaande rij auto's.
Hun conclusie: een file van ruim 15 kilometer kost ongeveer 200.000 euro. Daarbij hielden ze rekening met brandstof-, transport- en onderhoudskosten, maar ook met verzekering, loon, rente en afschrijvingen. Indirecte kosten, zoals het verzetten van vergaderingen en overuren voor werknemers zijn nog niet eens meegerekend, omdat dit te sterk verschilde per situatie. Wel werden maatschappelijke kosten vastgesteld, zoals milieuschade en verkeersongevallen.
Ze pasten hun rekenmethode toe op een file van 15,1 kilometer op de Belgische E19. Het verkeer reed nog maar 10 kilometer per uur. Er werd onderscheid gemaakt tussen vrachtwagens, auto's en bestelwagens maar ook tussen woon-werkverkeer en privéritten. De kosten van deze file bedroegen volgens de onderzoekers exact 202.766,91 euro.
De rekentool kan nuttig zijn voor bedrijven en organisaties. “Transportbedrijven kunnen op die manier concreter gaan onderhandelen met klanten en filetoeslagen berekenen. Door inzichten over de file in een bepaald gebied of langs een bepaalde weg kunnen bedrijven ook gerichter de locatie van hun bedrijf bepalen”, vertelt professor Thierry Vanelslander tegen HLN.
Bron(nen): HLN