Werknemer ontslagen bij groot IT-bedrijf omdat hij webcam weigerde: rechter geeft hem gelijk

Economie
donderdag, 06 oktober 2022 om 10:12
anp 425044017
Een Amerikaans IT-bedrijf eiste van een Nederlandse werknemer uit Diessen dat hij tijdens zijn werkdag de hele tijd zijn webcam aanhield. Dat vond hij een te grote inbreuk op zijn privacy. Daarna is de man vanwege werkweigering ontslagen. Van de rechter kreeg hij gelijk
Chetu Inc. uit Florida heeft wereldwijd 2600 mensen in dienst. Het bedrijf wilde dat de man, die altijd thuiswerkt, niet alleen zijn scherm deelt en de hele dag is ingelogd, maar ook voortdurend zijn webcam aanhoudt. Dat ging de werknemer te ver. ‘Jullie kunnen mijn activiteiten al volgen via mijn laptop en met het delen van mijn scherm’, schrijft de man in een e-mail aan het bedrijf.
Chetu houdt voet bij stuk, de man blijft weigeren. Nog dezelfde dag volgt zijn ontslag. Maar de Nederlandse werknemer stapt naar de rechter. En die geeft hem gelijk. Volgens Europese wetgeving is het continu aanzetten van de webcam in strijd met 'respect voor het privéleven, mits daarvoor geen rechtvaardige grond bestaat'. Ook vond de rechter dat Chetu meer uitleg had moeten geven over het ontslag.
En dus moet het bedrijf betalen: achterstallig loon, 50.000 euro schadevergoeding en 10.000 euro transitievergoeding. Ook het concurrentiebeding wordt opgeheven, zodat de man bij een concurrent aan de slag kan.