Amerikaanse studie Covid-19: Kinderen en jongeren lopen meer risico dan gedacht

Een besmetting met het coronavirus zou bij kinderen niet of nauwelijks tot gezondheidsklachten leiden, zo was tot nu toe de aanname. Maar volgens een Amerikaanse studie klopt dat niet. “Het idee dat Covid-19 kinderen en jongeren spaart, is gewoon fout”, zegt professor pediatrie Lawrence Kleinman, van de Amerikaanse Rutgers-universiteit.

“Kinderen en jongeren worden vaker erg ziek als ze andere chronische aandoeningen hebben, waaronder obesitas. Maar het is daarnaast belangrijk op te merken dat ook kinderen en jongeren zonder chronische ziekte risico lopen. Ouders moeten het virus serieus blijven nemen”, aldus Kleinman.

De onderzoekers volgden 48 kinderen en jongeren tussen de 0 en 21 jaar oud, die op de IC belandden in de VS en Canada na een coronabesmetting. Zo'n 80 procent van hen had onderliggende aandoeningen, zoals obesitas, diabetes, chronische longziekte of problemen met het immuunsysteem, 20 procent was dus gewoon gezond.

Bij een vijfde van de ernstig zieke patiëntjes trad orgaanfalen op, 40 procent moest aan de beademing. Twee kinderen overleden door Covid-19 en een derde lag aan het eind van het onderzoek nog steeds in het ziekenhuis. De studie, die in JAMA Pediatrics verscheen, zegt overigens niets over de kans dat je kind ernstig ziek wordt door het virus.

De afgelopen weken zijn er meer kinderen dan normaal op de ic opgenomen met de ziekte van Kawasaki, waarbij de bloedvaten ontsteken. Er zou een verband kunnen zijn met Covid-19, maar dat is niet bewezen.