Beelden van overstromingen, mensen vast op daken, dreigend voedseltekort in Valkenburg

Er zijn overstromingen in het Roergebied, een deel van de Eifel, Ardennen, Limburg en Luxemburg. In Duitsland zijn tientallen mensen vermist en zeker vier doden gevallen door het noodweer. Belangrijkste oorzaak zijn enorme regenbuien in het stroomgebied van de Duitse Rijn.

In de Eifelregio Bitburg-Prüm zitten veel mensen vast op hun daken. De stroming is te sterk voor reddingsboten dus ze wachten op een helikopter om gered te worden. In Valkenburg is het centrum ondergelopen net als in het Belgische Spa.

In Noordrijn-Westfalen is afgelopen nacht 100 tot 150 millimeter gevallen. In Limburg bleef het beperkt tot 20 tot 30 millimeter. Vandaag komt er nog zo'n 10 tot 40 millimeter bij.

In Valkenburg waarschuwde burgemeester Daan Prevoo voor voedseltekorten. "We hebben 375 woningen die geen stroom hebben, dus geen werkende koelkast want die staan onder water. Die mensen hebben dus geen eten. De hotels in de omgeving zitten vol met evacuees, maar de leveranties kunnen door het water Valkenburg niet bereiken."

Ook de campings zijn overstroomd in Noordrijn-Westfalen.
foto: Gianni Gattus/TNN/dpa Photo via Newscom
Een straat in het Duitse Solingen.
Foto: Gianni Gattus/TNN/dpa Photo via Newscom
In Heerlen stapelen ze zandzakken om ergere overstromingen te voorkomen.
ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar
Het water van de Geul zorgde voor een overstroming van het terrein van het Shimano Experience Center Valkenburg in Limburg.
ANP/Hollandse Hoogte/Jean-Pierre Geusens
De rivier sleept alles mee in zijn stroom.
Foto: Roberto Pfeil/dpa Photo via Newscom