Opnieuw blundert kabinet in crisistijd: “We staan er bizar op met sancties’

Waar in andere landen direct haast is gemaakt met het uitvoeren van de Russische sancties, heeft Nederland rijke Russen alle tijd gegeven hun geld en goed naar veiliger oorden te brengen. De Kamer reageerde furieus donderdag. "Dit is echt gênant."

Minister Hoeksta van Financiën kon niet goed uitleggen waarom er in Nederland nog zo weinig tegoeden zijn bevroren en schoof de verantwoordelijkheid af op andere ministeries.

Kamerlid Pieter Omtzigt: "In Zwitserland is 6 miljard euro bevroren, in België 10 miljard, in Frankrijk 22 miljard. In het Verenigd Koninkrijk zijn bij duizend mensen dingen bevroren. De voetbalclub Chelsea alleen is al 3 miljard euro waard. In Nederland is 0,4 miljard euro bevroren. Er zijn nul boten in beslag genomen, ze zijn weggevaren. En nul huizen. We staan er bizar op."

Een groot deel van de Tweede Kamer, zowel in de oppositie als in de coalitie, is het met hem eens. "Mensen brengen hun jachten en aandelen in veiligheid", aldus D66-Kamerlid Sjoerdsma.

Het Kadaster, waar alle informatie over het eigendom van vastgoed te vinden is, heeft nog niet eens opdracht gekregen van het kabinet om het Russische bezit in kaart te brengen.

"Dit is echt gênant", stelt ook GroenLinks-leider Klaver. "En onacceptabel. Het grote afschuiven lijkt begonnen. Ofwel de minister van Buitenlandse Zaken geeft nu antwoord, ofwel het hele kabinet komt hier te zitten."

Bron(nen):   De Volkskrant