Waarom hebben zoveel mensen rugpijn?

Geen categorie
zondag, 26 december 2021 om 7:41
140175216 m 1
Rugpijn komt ongelooflijk vaak voor. Het is ook de belangrijkste oorzaak van invaliditeit over de hele wereld, volgens een onderzoek uit 2014 in het tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases .
Dus waarom hebben mensen zoveel rugpijn?
"Omdat we op twee benen lopen", zegt Jeremy DeSilva, paleoantropoloog aan de Dartmouth University. Voordat mensen rechtop begonnen te lopen, renden onze voorouders al tientallen miljoenen of zelfs honderden miljoenen jaren op vier poten rond, vertelt hij. Zoogdieren met deze lichaamsvorm hebben een horizontale ruggengraat die fungeert als een hangbrug en hun romp omhoog houdt.
Ongeveer 7 miljoen jaar geleden evolueerden onze voorouders naar een meer rechtopstaande houding. Hun ruggengraat werd verticaal, waardoor ze op twee poten konden bewegen. Deskundigen zijn het er niet over eens waarom mensen tweevoetig werden, maar een van de belangrijkste theorieën is dat het hielp bij de overgang van de jungle naar de savanne. Hoewel deze aanpassing mensen hielp, bracht het wat kosten met zich mee.
"Omdat evolutie alleen kan werken met reeds bestaande anatomie en reeds bestaande vormen, hebben we deze ruggengraat waar de evolutie aan heeft gesleuteld," zegt DeSilva. 'En het heeft het goed genoeg gemaakt. Ik bedoel, we zijn er nog. Maar dat betekent niet dat we geen problemen hebben. Evolutie leidt ertoe dat je net goed genoeg bent om te overleven. Het leidt niet tot comfort.'
Bruce Latimer, een fysisch antropoloog aan de Case Western Reserve University in Ohio, beschreef de wervelkolom als een reeks kopjes (wervels) en schotels (schijven tussen de wervels) die op elkaar balanceren. De meeste mensen hebben 24 van deze kopjes en 23 schoteltjes. Ligamenten en spieren helpen de stapel te stabiliseren, maar omdat deze verticaal is, zijn de schijven vatbaar voor glijden.
"Mensen zijn het enige zoogdier waarvan we weten dat naarmate we ouder worden, we spontane breuken van onze wervels kunnen krijgen, alleen al door dat gewicht op elke volgende wervel te hebben," zegt DeSilva.
Bron(nen): Livescience