Wat je moet weten over het 'Hollywood-medicijn om af te vallen'

Geen categorie
woensdag, 23 november 2022 om 6:54
159103770 m
Semaglutide, ook bekend onder de merknamen Wegovy en Ozempic, is een injecteerbaar insulineregulerend medicijn dat is ontwikkeld voor de behandeling van type 2-diabetes. Toen doktoren zich realiseerden dat sommige mensen die het gebruikten slanker werden dankzij de eetlustremmende eigenschappen, begonnen ze het voor te schrijven aan mensen die willen of moeten afvallen. 
Nu is het trending op TikTok en er is veel vraag naar onder beroemdheden, waaronder naar verluidt Elon Musk. Hoe werkt het, is het veilig om te nemen en wat is een nadeel.
Dat nadeel is evident: er is een tekort aan het middel voor de mensen voor wie het ontwikkeld is: diabetici.
De meest voorkomende bijwerkingen zijn gastro-intestinale problemen, zoals misselijkheid, constipatie en diarree, zegt Ariana Chao, medisch directeur van het Center for Weight and Eating Disorders, en zelden pancreatitis en galblaasaandoeningen.
Maar het belangrijkste nadeel van de hollywood-hype is dat mensen het zware medicijn gebruiken zonder dokterscontrole. "Er is geen wetenschappelijk bewijs om aan te tonen of dit medicijn effectief of nuttig zal zijn voor degenen waarvoor het niet is bedoeld", zegt Chao. "We kennen ook de bijwerkingen of risico's in deze populaties niet - er kunnen onbekende geneesmiddelreacties zijn. Deze medicijnen zijn niet bedoeld als een snelle oplossing om af te vallen."
Het is ook erg duur. Per maand komt het je op 1000 euro te staan.
Bron(nen): Healthline