Anticonceptiemiddel voor mannen beschermt 13 jaar lang

Al jaren zijn wetenschappers bezig met een anticonceptiepil voor mannen, maar daar zijn ze tot nu toe niet in geslaagd. Misschien hebben Indiase wetenschappers nu een betere oplossing: een injectie in de urinebuis van de man.

Dat klinkt pijnlijk, maar het hoeft slechts één keer in de dertien jaar te gebeuren. De gel, die het sperma van de man blokkeert, wordt via de urinebuis in de zaadleider gespoten. Zo zou je als koppel dus dertien jaar lang beschermd zijn tegen ongewenste zwangerschappen. Daarover schrijft de Indische krant Hindustan Times.

De wetenschappers testten het middel onder meer bij 139 mannen onder de 41 jaar, die samenwoonden en twee kinderen hadden. Na een half jaar was geen enkele vrouw zwanger geworden. Volgens de onderzoekers, wiens studie in vakblad Indian Council of Medical Research verscheen is de injectie dan ook voor 98 procent betrouwbaar, vergelijkbaar met bijvoorbeeld een condoom. Slechts twee mannen meldden een lichte pijn na de injectie. Ook waren er enkele mannen die de injectie niet verdroegen. Zij zijn niet meegerekend bij de test.

Dat het middel op korte termijn op de markt komt, is onwaarschijnlijk. Het zijn slechts eerste testen. Vervolgonderzoek is nodig om te achterhalen hoe veilig de methode is.