Deze voedingsmiddelen kun je nog ver na de houdbaarheidsdatum opeten

In deze tijd ga je vermoedelijk minder vaak naar de supermarkt of je laat je levensmiddelen thuisbezorgen. Daardoor heb je vaker dan vroeger producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten op het moment dat je ze wil consumeren. Dat is lang niet altijd erg.

Schatting
Ten eerste is die houdbaarheidsdatum helemaal niet zo strikt. Het blijft een schatting en producenten zullen altijd aan de voorzichtige kant gaan zitten, omdat ze te allen tijde willen voorkomen dat je ziek wordt. Ten tweede willen ze ook niet dat je producten eeuwig bewaart, zelfs al zou dat kunnen. Het is beter voor de omzet als je af en toe een nieuw pak suiker of rijst koopt. Ten derde is het nog zo dat er een verschil is tussen de houdbaarheidsdatum en 'best te gebruiken voor'. In het laatste geval zegt het hooguit iets over het moment waarop het levensmiddel, meestal groente, aan smaak begint te verliezen, maar het is dan nog prima eetbaar.

Geur
Je neus is de beste raadgever. Natuurlijk moet je uitkijken met vis en kip, maar ook daarvoor geldt dat je het meestal ruikt als het niet meer goed is. Bij groente en fruit zie je direct schimmel of zwakke plekken als het zijn beste tijd heeft gehad. Droge producten als pasta of rijst, maar ook suiker, meel en zout blijven bijna eeuwig goed.

Op producten op olie, zoals pesto, olijven, kappertjes of zongedroogde tomaten, staat vaak 'na opening beperkt houdbaar'. Je kunt ze dan zeker nog wel twee weken eten. Hele zoete producten, zoals ranja, honing of jam blijven na opening ook nog een lange tijd houdbaar.

Eieren
Voor eieren is een bekend trucje: vul een pan met water. Zinkt het ei dan is het nog goed, gaat het drijven dan is het bedorven. Mits gekoeld bewaard zijn eieren nog tot drie weken na de houdbaarheidsdatum eetbaar, zegt voedselveiligheidsconsultant Steven Chevalier van CloudBreak Advisory. Hetzelfde geldt voor melk. Ook melk kun je tot wel een week na de vermelde datum opdrinken, aldus Chevalier.

Bron(nen):   The Huffington Post