10 dingen die je niet moet eten voor je gaat slapen

’s Ochtends moeite met opstaan en ’s avonds nog actief en vol energie? Het kan aan je eetgewoontes liggen. Hieronder een lijstje met 10 dingen die je niet moet eten voor het slapengaan. 1. Haver Door de stof melatonine zou je denken dat haver juist uitermate geschikt is net voor het slapengaan, deze stof bereidt het lichaam voor op rust. Haver is echter uitermate lastig om snel te verteren, de maag heeft hier de nodige tijd voor nodig. Haver net voor het slapengaan resulteert dus in zure oprispingen en winderigheid. 2. Groenten De meeste bladgroenten bevorderen de uitscheiding van water door de nieren. Het eten van bladgroenten net voor het slapen kan resulteren in een nacht vol toiletbezoekjes. Verder zijn broccoli, kool, bonen, komkommer en look moeilijk te verteren. 3. Roomijs De grote hoeveelheid aan suikers en koolhydraten in roomijs zorgen ervoor dat je nog urenlang wakker ligt. Het kost het lichaam veel tijd om alle vetten uit het roomijs te verbranden. 4. Pikant eten Het eten van pikant voedsel brengt ook voordelen met zich mee. Zo helpt het met de genezing van sommige ziektes, maar het is geen aanrader om dit te bewaren tot het einde van de dag. Pikant eten kan zorgen voor maagproblemen en het bevat stoffen die de hersenactiviteit verhogen. 5. Eten met veel koolhydraten en suiker Van eten met veel koolhydraten en suiker krijg je enorm veel energie en dat wil je juist niet net voordat je gaat slapen. Zoetigheden zoals muffins, koekjes, snoepjes en toetjes kun je beter laten staan. 6. Rood vlees Rood vlees dat je ’s avonds laat nog eet, zal niet tijdig verteerd zijn. Hierdoor blijft het de hele nacht in je maag zitten. Mocht je toch nog de nodige proteïnen binnen willen krijgen ’s avonds, kies dan voor een gezonder alternatief zoals kalkoenfilet of yoghurt. 7. Vet eten De maag moet extra hard werken om vet voedsel te verteren. Een pizza is bijvoorbeeld een populaire avondsnack, maar de tomatensaus en de kaas die erop zitten hebben een hoog zuurgehalte. Dit kan wel eens voor brandend maagzuur zorgen. 8. Pure chocolade Een van de hoofdingrediënten van pure chocolade is cafeïne. Samen met verschillende andere stimulerende middelen creëren die een genotsgevoel dat er voor zorgt dat je hart heel actief wordt. 9. Alcohol Veel alcohol drinken voor het slapengaan resulteert in een onrustige nacht waarin je vaak spontaan wakker wordt midden in de nacht. 10. Cafeïne De dag beginnen met cafeïne is prima, maar je moet de dag er niet mee eindigen. Het is een stimulerend middel dat hersenactiviteit aanmoedigt en zelfs nog even dat extra zetje geeft. Als je bedenkt dat een kop koffie die je na de lunch neemt ’s avonds nog steeds in het lichaam zit, kun je de koffie voor het slapengaan beter overslaan. Dat geldt ook voor energiedrankjes, cola, ijsthee, drankjes met guarana en chocolademelk.

Bron(nen):   Knack      

16 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Loobs

  Zowat alles, dus.

 2. drsdre

  is er iets dat je wèl zou moeten eten of drinken voor een goede nachtrust?

 3. AT

  Gelukkig, lucht happen kan nog wel…

 4. Vogelbeest

  Dus: ‘s morgens een paar glazen wijn voordat je naar kantoor gaat, Bordje spinazie met een gehaktbal er bij (want dat mag ‘s avonds niet) en dan heel de nacht wakker liggen van de honger.

  • Vogelbeest

   Heb eigenlijk mijn hele leven geleerd (en persoonlijk ervaren) dat slapen met een volle maag beter gaat, want er wordt bloed onttrokken aan de hersenen om de spijsvertering te helpen.

   (in antwoord op Vogelbeest)
  • nadine_v

   Gehaktballen zijn verdacht op ieder moment van de dag. Als je iets gezonds eet ‘s avonds, ligt het er maar aan wanneer je dat eet. Als je om 17u eet en om 23u gaat slapen, heb je veel kans dat je tussendoor gaat snacken. Dan kun je beter om 20u eten en daarna niets meer.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 5. catchit64

  Weer een lijstje van wel.nl

 6. nadine_v

  Ik zweer bij kruidenthee, hoeft niet speciaal slaapkruiden te zijn, munt is goed voor de spijsvertering. Een wandeling met de hond vlak voor het naar bed gaan, is ook heilzaam: goed voor de spijsvertering als je toch nog wat gegeten/gesnoept hebt, frisse lucht, even tot rust komen na een lange dag …

  • John

   Beweging inderdaad, ook zonder hond te doen.
   Desnoods zonder de deur uit te gaan, een beetje avondgymnastiek is niet verkeerd, beter dan de gebruikelijk aanbevolen ochtendgymnastiek. Helemaal niet goed voor een lijf dat nog half slaapt.
   Dan kun je al dat eten van niet of wel vergeten. Bewegen, tandenpoetsen, “truste”.

   (in antwoord op nadine_v)

Reacties niet toegestaan