5 tips om je fruit langer te bewaren of juist sneller te laten rijpen

gezondheid
zaterdag, 24 februari 2024 om 11:50
anp 457628899
Een banaan die in no time bruin kleurt op de fruitschaal, een avocado die maar niet rijp wil worden of een kiwi die keihard is. Met fruit komt het nauw: het moet zacht en zoet zijn.
Onderzoeker na-oogsttechnologie aan de Wageningen University, Esther Hoogeveen-van Echtelt legt uit dat je fruitsoorten kunt indelen in climacterisch en niet-climacterisch fruit. Climacterisch fruit rijpt nog door na de oogst, zoals appels, kiwi's, meloenen en bananen. Niet-climacterisch fruit wordt niet meer zoeter op je fruitschaal. Tot deze groep behoren bijvoorbeeld de ananas, druiven en citroenen.
Het belangrijkst voor het rijpingsproces zijn de temperatuur en het rijpingshormoon ethyleen. Om dat hormoon te stimuleren of juist af te remmen zijn er enkele simpele methodes.
Appels in de koelkast
Leg fruit in de groentela van je koelkast. Dat is het vochtigste plekje. Zo voorkom je uitdroging. Een appel blijft in de koelkast wel een paar maanden goed.
Tropisch fruit op een koele plek
Voor bananen en mango's is de koelkast te koud. Die kun je beter bewaren op een ander koel plekje.
Wees voorzichtig
Ga in de supermarkt niet knijpen in je fruit en leg het voorzichtig in de fruitschaal. Beurse plekken leiden tot snellere veroudering.
Zorg voor de juiste temperatuur
Wil je fruit sneller laten rijpen, leg het dan in de zon. Wil je het juist langer bewaren, leg het in de koelkast.
Rijp fruit bij onrijp fruit
Het is een bekende truc: leg een overrijpe banaan bij een harde avocado en alles komt goed, maar zo simpel is het niet. Een overrijpe banaan geeft niet zoveel ethyleen meer af. Je moet dus juist een niet zo rijpe banaan erbij leggen. Het beste is om ze samen in een zak te doen en die af te sluiten. Wat ook werkt: je avocado in aluminiumfolie in de oven stoppen.