Anti-vaxxers denken dat je vaccin uit je lichaam kunt halen met detox

Een speciaal dieet, een bad met schoonmaakmiddel of bepaalde supplementen, volgens veel bekeken video's op social media, zou je zo het vaccin weer uit je lichaam kunnen verwijderen. Experts benadrukken: dat kan niet.

De TikTok-video van anti-vaxxer Carrie Madej is honderdduizenden keren bekeken, schrijft The Guardian. De osteopaat beweert dat onderdompeling in een bad met baking soda (natriumwaterstofcarbonaat), epsomzout (magnesiumsulfaat) en borax (natriumboraat) het vaccin uit je lichaam haalt. Ze spreekt van 'detox the vax'.

Het is niet het enige filmpje. Op social media wemelt het van de berichten en video's waarin wordt beweerd dat de vaccins omkeerbaar zijn. Anti-vaccinatiegroeperingen claimen bijvoorbeeld ook dat cupping, een alternatieve therapie waarbij verhitte koppen een vacuüm creëren boven de huid, de effecten van de coronavaccins kan tegengaan. Maar ook hele restrictieve diëten of bepaalde supplementen zouden de werking verminderen.

Experts waarschuwen dat het allemaal desinformatie betreft en dat sommige adviezen zelfs gevaarlijk zijn. Het bad met baking soda bijvoorbeeld, kan de huid en ogen irriteren. Borax is zelfs bijtend, klinkt het. Onder meer Angela Rasmussen, viroloog aan de Canadese universiteit van Saskatchewan zei tegen NBC News nog maar eens ten overvloede: “Zodra je geïnjecteerd bent, begint het levensreddende vaccin te werken. Het is fysiek onmogelijk om dat terug te draaien."