Portugal heeft vaccinatiegraad van 98 procent: ‘Het leven is hier bijna als vanouds’

Lockdowns, 2G, wappies, voor Portugezen is het een ver-van-hun-bedshow geworden. Het leven is er bijna als vanouds. En dat allemaal doordat vrijwel iedereen is gevaccineerd.

"De Portugezen hebben van oudsher vertrouwen in de wetenschap en geneeskunde”, zegt directeur Pedro Simas van het biomedische instituut van de Katholieke Universiteit van Portugal, in Lissabon, tegen NRC.

Daarnaast was de overheidscommunicatie op orde, meent de viroloog. "Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben wetenschappers en journalisten een vruchtbare samenwerking gehad. De informatievoorziening voor het publiek was zeer nauwkeurig. De voordelen van een vaccinatie werden goed uitgelegd en dat heeft gewerkt.”

Ook hielp de harde aanpak van topmilitair Henrique Gouveia e Melo, die het vaccinatieprogramma leidde. "Sta je aan de kant van het virus en help je het virus omdat je niet gevaccineerd wilt worden? Of sta je aan de kant van de gemeenschap en laat je je vaccineren?” zei hij eerder al tegen CBS.

Tenslotte is het in Portugal al lang zo dat mensen in gesloten ruimtes moeten aantonen gevaccineerd te zijn. "Door de toegang tot publieke ruimtes te beperken voor ongevaccineerden, voelde ik de druk om me te laten vaccineren," zegt bijvoorbeeld de Portugese advocaat Sharon Raston. Toch is ze blij. "Het leven is hier bijna weer als vanouds."