Voorbereidingen code zwart zijn begonnen

Nee, zover is het nog niet, maar we zijn er dichtbij, code zwart. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) schreef al aan ziekenhuizen dat de capaciteit te laag gaat zijn om alle patiënten op te vangen.

Daarom is er volgende week vrijdag een grootschalige oefening voor code zwart, meldt de Volkskrant. Daaraan doen mee: alle voorzitters van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen en vertegenwoordigers van het ministerie, de Inspectie en de Zorgautoriteit. Omdat de hoogste alarmfase zal leiden tot meer geweld tegen zorgmedewerkers is ook het Veiligheidsberaad ingeschakeld.

In de ziekenhuizen zijn al triageteams samengesteld die moeten gaan beslissen voor welke patiënt er wel plek is en voor welke niet: iemand met een grotere herstelkans gaat voor op iemand met een lagere kans op genezing. Ook gaat iemand die korter op de ic ligt mogelijk voor op iemand die er langer ligt. Dat biedt ruimte om coronapatiënten te weren, omdat die doorgaans lange tijd een ic-bed bezet houden.

Diederik Gommers, hoofd van de ic-afdeling van het Erasmus MC, vertelt in de Volkskrant dat als de prognoses van het LCPS kloppen de ic's het binnen twee tot drie weken niet meer aankunnen. "Artsen hebben hier geen ervaring mee, tenzij je in een oorlogssituatie of een heel arm land hebt gewerkt. Maar we zijn nu heel dichtbij. En Nederland draait gewoon door, er is minder angst dan tijdens de eerste golf. Dat vind ik onvoorstelbaar."