“Met 20.000 besmettingen kost elke dag extra ongeveer 33 doden”

De verwachting is dat er vrijdag een nieuwe persconferentie komt waarin een complete lockdown wordt aangekondigd. Met de dramatische aantallen besmettingen en een aanstaand zorginfarct ligt zelfs de vaccinatieplicht op tafel.

Maar aangezien die er voorlopig niet komt en het ook onwaarschijnlijk is dat alle ongevaccineerden plots naar de prikstraat rennen, zijn heel harde maatregelen nodig. Een sluiting van de scholen behoort tot de mogelijkheden.

"Het advies van het OMT is al tijden hetzelfde: zorg dat de vaccinatiegraad omhoog gaat", zegt OMT-lid en hoogleraar epidemiologie Marc Bonten in de Volkskrant. Het woord vaccinatieplicht wil hij niet in de mond nemen. "Maar noem me eens iets anders dat de vaccinatiegraad naar 98 procent krijgt?"

Dan kunnen de meeste coronamaatregelen worden afgeschaft en zal het aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis belandt behapbaar zijn. "Ik vraag me af wanneer het proportioneel wordt om steviger in te grijpen. Dat er iets moet gebeuren, lijkt me duidelijk. En langzaamaan is alles proportioneel."

Dat blijkt wel uit de cijfers die coronacijferanalist Yorick Bleijenberg zondag op Twitter zette. "Met twintigduizend besmettingen kost elke dag extra ongeveer 33 doden, ongeveer 300 ziekenhuisopnames en ongeveer 50 ic-opnames", stelt hij. "De kans dat op 3 december het huidige pakket zal worden verlicht: nul procent."

2G
Logisch: de huidige maatregelen zouden het aantal besmettingen met een kwart moeten verminderen. Dat is niet gelukt. Hoogleraar klinische virologie Louis Kroes (LUMC) raadt aan om direct 2G in te voeren. "Dat is het enige wat je kunt doen behalve alles dichtgooien, wat natuurlijk een geweldige knauw zou zijn."

Kroes legt in de Volkskrant uit dat het virus bijna niet tegen te houden is. "Gevaccineerden krijgen weinig klachten, en houden zodoende droge luchtwegen, waardoor ze heel fijne deeltjes uitademen, aerosolen." Zet zo iemand in de bioscoop en ‘dan gaat iedereen voor de bijl die niet beschermd is’, vermoedt Kroes.