‘Nut van booster voor iedereen is bewezen’: Israël verbaasd over Europees getreuzel

Door de snelle vaccinatiecampagne loopt Israël een paar maanden voor op Europa: daar liep van de zomer het aantal besmettingen weer op. De derde boosterprik voor iedereen drukte het virus de kop in. Waar wacht Europa dan nog op? zou je denken.

"Israël loopt zo’n drie maanden voor op de rest van de wereld”, zegt professor Eyal Leshem van het Sheba Medical Center tegen NRC. "Dus als er in Israël in juli een toename was van het aantal besmettingen dat door het vaccin heen brak, dan zouden andere landen hebben kunnen denken: laten we ons daarop voorbereiden.”

Israël kwam er als een van de eersten achter dat de werking van het vaccin afneemt en dat de deltavariant zich toch kan verspreiden. De derde prik werd snel ingevoerd voorafgaand aan een aantal feestdagen in september.

Daarbij is zachte druk uitgeoefend: wie geen derde prik heeft moet een negatief testresultaat tonen bij cafés, restaurants en evenementen. Het vaccinatiecertificaat is alleen nog geldig mét booster. Daarnaast houdt Israël een aantal maatregelen in stand, zoals mondkapjes in het openbaar vervoer en in winkels.

Ook de VS biedt alle volwassenen een derde prik. Dat is gebaseerd op recent onderzoek uit Israël dat aantoont dat een derde vaccinatie niet alleen minder ziek maakt, maar ook besmetting tegengaat.

Er zullen dan nog nieuwe uitbraken komen, denkt professor Leshem. "Maar het gevaar dat de gezondheidszorg wordt overspoeld of dat we weer in volledige lockdown moeten, is hopelijk geweken doordat de meerderheid van de bevolking is gevaccineerd.”

Bron(nen):   NRC