Grote verschillen per regio: “In Limburg kritiek planbare zorg vaak al niet meer mogelijk”

In de regio Limburg lukt het in drie van de vijf ziekenhuizen al niet meer om kritiek planbare zorg uit te voeren, terwijl in de regio Brabant nog knieoperaties worden gedaan. De verschillen tussen regio's zijn dus groot.

Dat blijkt uit de nieuwste gegevens van de Nederlandse Zorgautoriteit. Die roept ziekenhuizen dan ook op om meer samen te werken. In Limburg wordt totaal geen planbare zorg meer uitgevoerd en in 60 procent van de ziekenhuizen dus ook geen zorg meer die binnen zes weken moet gebeuren zoals tumoroperaties.

In Brabant lukt de kritiek planbare zorg in zeven van de tien ziekenhuizen nog wel en wordt zelfs nog planbare zorg geleverd. Meer samenwerking tussen zorgorganisatie, zoals ziekenhuizen maar ook privéklinieken is nodig aldus de NZa. "Bijvoorbeeld als het gaat om het toegankelijk houden van de kritieke planbare zorg. De toegang tot zorg moet voor patiënten in elke regio ongeveer gelijk zijn", zegt een woordvoerder.

De Patiëntenfederatie laat weten dat mensen hun zorgverzekeraar kunnen bellen als hun operatie wordt uitgesteld. "De zorgverzekeraar heeft zicht op waar bepaalde ingrepen nog wel kunnen, zoals bijvoorbeeld bij een zelfstandige kliniek. Patiënten vinden een stukje reizen voor een operatie ook helemaal niet erg", zegt hij. "Zolang ze maar niet hoeven te wachten."