Baas van BioNTech: booster biedt maar 75 procent bescherming

Ugur Sahin, het brein achter het Pfizer/BioNTech-vaccin, heeft er vertrouwen in dat de boosters gaan helpen. Maar de bescherming is niet onbeperkt. En ook geboosterde mensen kunnen het virus blijven overdragen, De overdracht en virulentie van Omicron moeten nog nauwkeurig worden bepaald, zegt Sahin tegen Le Monde. Maar eerste gegevens uit Zuid-Afrika en Londen geven volgen Sahin aan dat de derde prik tamelijk goed beschermd. "Voorlopige gegevens wijzen op een werkzaamheid van ongeveer 70% na de derde dosis en ongeveer 20% tot 40% na de tweede dosis".

Maar hoe lang duurt deze bescherming? Een Duits team meldde een zeer snelle daling van de bescherming, zelfs na drie doses. Na drie maanden daalde het tot 25%. Sahin: “Er zal in de loop van de tijd een verlies aan effectiviteit tegen Omicron zijn, dat is zeer waarschijnlijk, maar we moeten de snelheid nog meten. Het is duidelijk dat we ver verwijderd zijn van de 95% effectiviteit die we hadden tegen het oorspronkelijke virus. Na de derde injectie lijkt ons vaccin echter 70% of 75% bescherming te bieden , wat nog steeds een goed resultaat is voor een vaccin in het algemeen."

De CEO van BioNTech zegt het echter botweg: het vaccin zal de Covid-19-pandemie niet stoppen. De Delta-variant infecteert gevaccineerde mensen, en Omicron zal dat sterker doen. "We moeten ons ervan bewust zijn dat zelfs drievoudig gevaccineerde mensen de ziekte waarschijnlijk zullen overdragen, en dat we ze zullen moeten testen, vooral in de omgeving van kwetsbare mensen. Nu de Omicron-variant dominant wordt, blijven vooral deze winter beschermende maatregelen essentieel. Anders hebben we geen controle over de snelle uitbreiding van deze nieuwe variant."

Bron(nen):   Le Monde