Omikron is ‘niet onze vriend’: er komt nog een flinke piek aan

De omikronvariant grijpt hard om zich heen. Dat gaan we terug zien in de ziekenhuiscijfers, verwacht immunoloog Huub Savelkoul van Wageningen University.

Uit Denemarken en Engeland weten we inmiddels dat de kans om in het ziekenhuis terecht te komen een stuk lager is met omikron. "Maar hoe klein die kans ook is, als er heel veel mensen tegelijk besmet raken praat je in absolute zin alsnog over veel opnames", legt Savelkoul uit bij RTL Nieuws.

"Als er elke dag tienduizenden mensen besmet raken, zal binnen een paar weken heel Nederland geïnfecteerd raken. De weinige mensen die vanwege omikron naar het ziekenhuis moeten, komen dan wél allemaal tegelijk. Daardoor komt er wel degelijk een code zwart aan in de zorg."

Ook de Belgische viroloog Marc van Ranst waarschuwt op Twitter dat de omikronvariant "niet onze vriend is en nog niet onze redding uit deze pandemie."

Volgens nieuwe schattingen van het OMT liggen er op de piek straks 2400 mensen in het ziekenhuis van wie zo'n 620 op de IC. Maar dat zijn optimistische ramingen. Het aantal IC-opnames kan oplopen tot 1550 en dat is te veel.

Bron(nen):   RTL Nieuws