Kan een koude douche helpen van overtollig vet af te komen?

Het is een (kleine) rage: koud douchen of in een bak ijswater gaan zitten. Helpt het om af te vallen? Het eerlijke antwoord: in principe wel, maar in de praktijk niet.

Een mens heeft twee soorten vet. Bruin vet en wit vet. Bruin vet is goed, wit vet ontstaat als je meer eet dan verbrandt. Het bruine vet gaat het witte vet activeren als er gebrek aan brandstof is. Dus als je te weinig eet of teveel verbrandt.

“Als je in de kou staat, trekken de bloedvaten in je armen en benen samen. Slim, want het warme bloed blijft dan dichter bij je organen. Maar er gebeurt nog iets in je lichaam als je het koud hebt”, zegt arts-onderzoeker Mariëtte Boon tegen De Morgen. “Gek genoeg verbrandt bruin vet juist vetten. Je zou het kunnen zien als een lichaams­eigen warmtekachel. We beschouwen dat bruine vet dan ook als ons goede vet. In de cellen van het bruine vet worden speciale energiefabriekjes aangezet, die noemen we de mitochondriën. Die mitochondriën verbranden kleine vetdruppeltjes en zetten deze om in warmte.”

Maar: op een gegeven moment is de voorraad leeg. Boon: “Dan gebeurt er iets heel slims: het bruine vet haalt vetten op uit het bloed. Die vetten dwalen daar niet zomaar rond, maar zijn afkomstig van het witte vet. Het bruine vet slurpt als het ware de vetten waar je van af wilt op.” Je kunt volgens Boon je bruine vet activeren door regelmatig de kou op te zoeken. “In hoeverre een koude douche je bruine vet aanzet is nog niet wetenschappelijk onderzocht. Het is wel aannemelijk, aangezien kou een heel snel en sterk effect op bruin vet heeft.”

Een koude douche duurt veel te kort om werkelijk effect te hebben. Maar de thermostaat lager zetten helpt wel. Scheelt meteen ook energie.

Bron(nen):   De Morgen