Ernst Kuipers als minister: “Voor complottheorieën zal hij geen geduld hebben”

Morgen is de vuurdoop van Ernst Kuipers. Dan geeft hij als kersverse minister van Volksgezondheid zijn eerste coronapersconferentie. RTL Nieuws vroeg vrienden en collega's naar hun verwachtingen.

Over één ding zijn ze het allemaal eens: hij werkt hard. Rozemarijn van Bruchem-Visser werd door Kuipers begeleid tijdens haar promotieonderzoek dat ze vorige maand afrondde. "Waar haalt die man in hemelsnaam de tijd vandaan om mij te begeleiden? Hij had ongeveer 300.000 dossiers op zijn bordje, maar was ook geïnteresseerd in mijn promotie over medische ethiek."

Hoogleraar en oud-collega Pauline Meurs: "Ernst houdt ervan om impact te maken. Als hij iets bedenkt en het kan, dan kan het snel gaan." Ze noemt hem ijdel. "Maar in de zin dat hij ervan houdt dat anderen zien wat hij heeft bereikt. Hij is geen opschepper."

Mede-OMT-lid Diederik Gommers omschrijft Kuipers als 'ontzettend resultaatgericht'. "Hij is altijd vrolijk en heel belangrijk: hij roddelt nooit."

Rozemarijn van Bruchem ziet ook valkuilen. Uit eigen ervaring weet ze: "Je onderzoek moet kloppen, je moet geen loopje nemen met de feiten. Hij houdt niet van bullshit." Ook studievriend Fogteloo is duidelijk: "Voor complottheorieën zal hij geen geduld hebben."

Pauline Meurs, zelf senator geweest, noemt zijn grote veeleisendheid als mogelijke valkuil: "Hij is veeleisend voor zichzelf, maar ook voor een ander. Dat zou nog weleens lastig kunnen worden."