Nieuwe versie omikron in België: “Ontsnapt nog wat beter aan immuunsysteem”

In België was de laatste tijd iets raars aan de hand: de omikronvariant maakte maar 85 procent uit van de besmettingen. Dat had allang veel meer moeten zijn. Eerst werd gedacht dat de deltavariant bleef rondgaan, maar het blijkt een variant van omikron te zijn.

“Eigenlijk zijn er intussen al drie sublijnen van omikron ontdekt - BA.1, BA.2 en BA.3 - maar alleen de eerste twee zijn al in ons land gedetecteerd", vertelt biostatisticus Tom Wenseleers van de KU Leuven in Het Laatste Nieuws. “BA.1 en BA.2 blijken redelijk afwijkend van elkaar en je ziet dat BA.2 aan een groei bezig is bij ons. Voorlopig gaat het wel nog om kleine aantallen. Een exact cijfer geven is moeilijk, want dat is afhankelijk van welke datasets je precies gebruikt.”

Eerder werd BA.2 niet gedetecteerd door de tests en werd dus gedacht dat het om delta ging. BA.2 komt vermoedelijk uit India en is daar nog bijna de enige variant. “Maar ook in andere landen is er een opmars te zien. In Denemarken bijvoorbeeld, waar hij al doorgestegen is tot meer dan 50 procent. Hij vertoont vermoedelijk nog een klein beetje meer immune-escape, maar voor de rest weten we er nog bijzonder weinig over. Vermoedelijk zullen de eerste nuttige data uit Denemarken komen," aldus Wenseleers.