Laatste medicijnfabrikant dreigt uit Nederland te verdwijnen: ‘Probleem in crisistijd’

Als de politiek niet ingrijpt, kan Nederland straks zelf geen medicijnen meer produceren. We worden dan afhankelijk van China en India, melden verschillende zorgorganisaties.

Het gaat om de generieke medicijnen waarop geen patent meer rust. Die worden nu nog gemaakt door InnoGenerics in Leiden. Ze maken bijvoorbeeld bloeddrukverlagers, antibiotica, antidepressiva, pijnstillers en bloedverdunners.

In een brandbrief schrijven onder meer de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en enkele hoogleraren dat Nederland de mogelijkheid om zelf op grote schaal deze medicijnen te produceren, dreigt kwijt te raken.

Zorgverzekeraars zijn altijd op zoek naar de laagste prijs. De prijzen van InnoGenerics liggen soms een fractie hoger dan die van producenten in China of India, waardoor de medicijnen vaker in het buitenland worden aangekocht. Hierdoor dreigt de productie in Nederland te verdwijnen.

In het geval van een nieuwe crisis, handelsoorlog of pandemie zouden dan 'miljoenen inwoners van ons land niet beschermd zijn tegen plotselinge grote tekorten van essentiële generieke medicijnen'.

Dit moet voorkomen worden, zegt VVD-Kamerlid Judit Tielen: "We hebben van de coronapandemie geleerd dat we niet te afhankelijk willen zijn van een land als China voor bepaalde medicijnen en medische hulpmiddelen." De PvdA en de SP hebben al laten weten het hiermee eens te zijn.

Waarom die medicijnen in geval van nood dan niet uit andere westerse landen, dan wel India of China kunnen worden gehaald, is niet duidelijk.