‘Anti-bacteriële zeep is slecht voor je’

Een paar bacteriën op je handen is juist goed. Biologen Stephan van Duin en Jop de Vrieze schrijven in nrc.next hoe we doorgeslagen zijn in onze behoefte aan hygiëne. In de staat Minnesota is onlangs Triclosan verboden. Dit is de werkzame stof in onder andere Dettol, die met een no touch pompje handig inspeelt op de bacterievrees van velen. De biologen noemen drie redenen waarom we het voorbeeld van de Amerikaanse staat het beste zouden kunnen volgen. 1. Het is schadelijk voor kinderen om ze niet bloot te stellen aan bacteriën. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat blootstelling aan bacteriën kinderen helpt hun afweersysteem op te bouwen en op latere leeftijd beschermt tegen ziekten en allergieën. Daarnaast maken anti-biotica zoals Triclosan geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Ze worden allemaal weg gewassen. Nuttige bacteriën zorgen voor een eerste afweer tegen ziektekiemen en alarmeren het immuunsysteem. 2. Het gebruik van Triclosan selecteert resistente bacteriën. Door middelen als Triclosan te gebruiken blijven steeds meer bacteriën over die niet doodgaan van de werkzame stof. Als het echt nodig is, bijvoorbeeld om te voorkomen dat een wond infecteert, dan werkt de stof niet meer. Er zijn al e.coli-bacteriën gesignaleerd die bestand zijn tegen Triclosan. 3. Het no touch pompje helpt niet. Dit gaat niet over Triclosan, wel over de overdreven behoefte aan hygiëne. Voor het no touch pompje is een heel apparaat nodig inclusief vier batterijen en fotosensor. Dan komt er een toefje zeep uit dat veel groter is dan bij een normaal pompje. Dat is enorm slecht voor het milieu en het levert niets op, aldus de twee biologen. Je raakt een pompje maar twee seconden aan. Daar worden je handen echt niet vies van.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Ik weiger dat spul dan ook pertinent te kopen, vooral vanwege het gevaar van het kweken van resistente bacteriën. Wat mij betreft wordt de verkoop van dit soort producten aan consumenten dan ook verboden (of wordt het op recept, alleen verkrijgbaar voor mensen die zoiets echt nodig hebben als die er zijn). We moeten het gebruik van antibiotica en andere middelen die we hebben om infecties te bestrijden bewaren voor de gevallen waarin het nodig is.

 2. harrr

  Elke vorm van zeep is slecht voor je huid.
  Hier komt alleen zeep (dermatoligisch zachte) terecht op die paar zones van het lichaam die echt geuren kunnen (hoef niet in detail te treden denk ik, het zijn er maar een 3-tal)
  Shampoo gebruik ik al helemaal nooit, heb alleen een fles voor die paar x per jaar dat ik rotzooi van het klussen in mijn haar heb of zo.

 3. Kopje thee

  Nou zeg.. vind dat no touch pompje juist zo leuk. Vooral dat geluidje, die kreun voordat-ie z’n kwakje… eh… dus.

Reacties niet toegestaan