Kunnen nieuwe omikronvarianten nog roet in het eten gooien?

Er zijn zeker drie nieuwe omikronvarianten 'op de markt'. En die verspreiden zich snel, heel snel. "Ze hebben het potentieel om een aanzienlijke golf te creëren,” aldus Belgische experts in de Telegraaf.

Alleen al wat omikron betreft staat de teller op 68 subvarianten. Er zijn er nu drie waar extra aandacht voor is: BA.4, BA.5 en XE. Deze mutaties verspreiden zich veel sneller dan andere omikronvarianten. "Dat die subvarianten zich snel verspreiden, is altijd een slecht teken”, zegt de Belgische professor evolutionaire biologie Tom Wenseleers (KU Leuven) in de krant. "Ze hebben het potentieel om een aanzienlijke golf te creëren.”

Of dat ook daadwerkelijk gebeurt, hangt ook af van de immuniteit van de bevolking. In Zuid-Afrika is bijvoorbeeld nu een lichte golf te zien, veroorzaakt door de nieuwe varianten, in België nog niet. Maar in beide landen is veel immuniteit opgebouwd door vaccins en het doormaken van een besmetting.

Vooralsnog lijken de nieuwe varianten niet ziekmakender, schrijft Tulio de Oliveira, die in november omikron ontdekte, op Twitter. "Er is geen reden voor alarm gezien er geen stijging aan gevallen, opnames of doden is. We zijn op onze hoede, maar niet verontrust.”

Ondertussen wordt er hard gewerkt aan aangepaste vaccins omdat de nieuwe varianten steeds verder af komen te staan van de eerste Wuhan-variant. Wanneer de aangepaste vaccins op de markt komen is onbekend.