4 dingen die je dromen beïnvloeden

Waarom we dromen wat we dromen berust deels op toeval en onze dagelijkse ervaringen. Maar er blijken ook andere dingen van invloed te zijn op onze nachtelijke hersenspinsels. Slaappositie Slaap je op je buik, dan is de kans groter dat je erotische dromen hebt, blijkt uit onderzoek uit Hongkong. Turkse wetenschappers ontdekten dat nachtmerries en bizarre dromen vaker voorkomen als je op je linkerzij slaapt. Slapen op de rechterzij zorgt dan weer voor vredige, liefdevolle dromen. Muzikale vaardigheden Als je op jonge leeftijd een instrument leert bespelen, droom je vaker met muzikale begeleiding, stellen onderzoekers van de universiteit van Firenze. 28 procent van de dromen bevatte zelfs muziek die de muzikanten nooit eerder hadden gehoord. Magnetische velden Hoe rustiger het magnetisch veld van de aarde, hoe meer van het slaaphormoon melatonine het lichaam zou aanmaken. De Duitse psycholoog Darren Lipnicki vergeleek acht jaar aan dromen met de geomagnetische activiteit in zijn woonplaats. Vlak na een periode waarin het magnetisch veld heel rustig was, werden zijn dromen veel levendiger. Ritme Vrouwelijke avondmensen hebben vaker last van nachtmerries, stelt de Canadese professor Tore Nielsen. Dat komt mogelijk doordat ze in een vroegere REM-fase wakker worden. Dan zijn dromen intenser en herinneren mensen ze beter. Daarnaast kunnen nachtmerries een uiting zijn van angststoornissen en depressies en die komen vaker voor bij avondmensen.

Bron(nen):   Goed Gevoel      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Stomme Prutser

  Dat van die correlatie tussen aardmagnetisch veld (gekwantificeerd adhv de k-index) en levendigheid van dromen op basis van anekdotische resultaten met n=1 is uiteraard slechts een werkhypothese (in 2009) als in het opperen van een idee. Dat moest natuurlijk eerst nog worden vastgesteld het geval te zijn.

  Dat de correlatie tussen melatonine-aanmaak en aardmagnetische activiteit (andere studies) er iets mee te maken zou hebben is daarbij een hulphypothese voor de daaropvolgende zoektocht naar een verklarend mechanisme in het geval de correlatie überhaupt zou kloppen.

  Of zoals Lipnicki zelf zei: “Studies with larger samples are needed to verify this association, and to determine the extent to which melatonin may be involved.”

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19303220

  Volgens mij is er daarna, buiten het dankbare misbruik in de pseudowetenschappelijke zweefkezerij van dergelijke werkhypothesen met een bona fide wetenschappelijke aura, niet veel substantieels op dit vlak te melden.

 2. Burgermans

  In Engeland beweren ze dat kaas, met name blauwe Stilton, je dromen beïnvloedt.

  http://web.archive.org/web/20060115000115/http://www.cheeseboard.co.uk/news.cfm?page_id=240

 3. Ko Herent

  Ik droom altijd heerlijk na ochtendseks… Op mijn zijde gewoon.

Reacties niet toegestaan