Zo gruwelijk worden de verpakkingen van sigaretten

De EU doet soms ook nuttige dingen. Gisteren werd de richtlijn van kracht waaraan in de toekomst de verpakkingen van sigaretten moeten voldoen. Die pakjes gaan er zo naar uit zien dat een roker zijn of haar pakje niet zomaar op tafel meer kan leggen. De waarschuwing nieuwe stijl bestaat uit drie elementen: een kleurenfoto, een waarschuwingstekst over de schadelijke gevolgen van roken en informatie over stoppen met roken. Die drie onderdelen wegstoppen in een hoekje mag niet van de Europese commissie. De waarschuwing moet in totaal ten minste 65 procent van zowel de voorkant als de achterkant van een sigarettenpakje beslaan. De waarschuwende foto moet het grootste en meest opvallende element zijn. Op het voorbeeldpakje wordt een kind in bed met een inhalator afgebeeld. De waarschuwingstekst moet tegen een zwarte achtergrond worden afgebeeld, de informatie over stoppen tegen een gele. De regels worden net zo streng als in Australië, waar de voorbeeldfoto's vandaan komen.

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Gaat dit de verstokte roker tegen houden?

 2. disqus_RinSh7fPr4

  Ieder ander schadelijk product wordt uit de handel genomen of verboden, maar hier blijven ze maar komen met niet werkende maatregelen die sommigen kennelijk ook nog ‘nuttig’ vinden.
  Onze ongekozen EU vertegenwoordigers zullen zich om hebben laten kopen door de lobby.

  • Blargh

   “wordt uit de handel genomen of verboden,”
   Dat denk je maar …

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
  • harrr

   Wordt nooit uit de handel genomen.
   Rokers betalen veel accijns en productie-units (belastingbetalers) die stuk gaan precies op het moment dat ze niet meer rendabel zijn (aow) zijn optimaal benut :p
   Voor de overheid is het een win win situatie
   Dus nee, wordt niet verboden

   (in antwoord op disqus_RinSh7fPr4)
 3. Blargh

  Geen roker die daar naar kijkt

 4. zwellie

  De overheid is al zo goed in verbieden,in sommige steden mag je niet eens meer binnen met een dieseltje wat te oud is maar iets als roken verbieden wil maar niet lukken,huichelachtige hypocrieten zijn het,verder niks.

  • RHK

   Klopt maar je moet ook bedenken dat de overheid dik verdient aan die domme rokers. Ze zullen alles doen om te ontmoedigen maar zodra dit hen inkomsten gaat kosten zullen ze een andere melkkoe moeten vinden. Dit is dus de manier om het evenwicht in stand te houden en hun handen te wassen in onschuld… zal dus nooit verboden worden.

   (in antwoord op zwellie)
 5. Burgermans

  post coitum omne animal triste est, sive gallus et mulier

 6. Ko Herent

  De sigarettenkokers worden weer populair. Wat een onzin alsof niemand dit wist.

 7. jeewee

  Ik reageer eigenlijk nooit, maar vandaag dan toch een keer

  Weer een simpel voorbeeld van een Jesaja 5:20. je kunt zelf googlen. Ben geen reli-gekkie, ik gebruik de Bijbel alleen als het me uitkomt, als een cultuurdrager.

  Er schijnt nog steeds een beloning van een miljoen dollar in het vat te zitten voor de wetenschapper die een directe oorzaak- gevolg relatie kan aantonen tussen roken en longkanker.

  Probeer eens mee te denken met aantal zieken per 100.000 in 2015 en bijvoorbeeld 1935.

  Tussen 1946 en ongeveer 1962 zijn er heel veel experimenten geweest met kernproeven. Vooral in de U.S.A., berucht vanwege de claimcultuur vreesde men met miljoenen claims in het vooruitzicht voor een failliete staat.

  Zoek een zondebok en ziedaar: de sigaret. Briljant in z’n eenvoud.

  Overigens rook ik zelf al een aantal jaren niet meer omdat ik die lui in Den Haag de opbrengst van al die accijnzen niet gun.

  Link: http://www.sott.net/article/226999-Smoking-Helps-Protect-Against-Lung-Cancer

Reacties niet toegestaan