Jongeren vooral aan de drank en drugs in het chique Amsterdam-Zuid

De jongeren in Amsterdam-Zuid feesten erop los. Ze gebruiken veel meer drank en drugs dan de jeugd in de rest van de stad. Het stadsdeel is daarom een campagne begonnen.

Uit onderzoek van de GGD blijkt dat 41 procent van de minderjarige jongeren uit Zuid wel eens alcohol heeft gedronken. Het gemiddelde in Amsterdam ligt op 28 procent. Ook bingedrinken – meer dan vijf drankjes achter elkaar – is bij Zuid-jongeren populairder: 17 procent heeft dat onlangs nog gedaan, tegenover 11 procent gemiddeld. “Gewoon gezellig een beetje aangeschoten zijn met z’n allen,” vindt een vijftienjarige scholier.

Verder roken de jongeren vaker en gebruiken ze meer drugs. 17 procent heeft wel eens geblowd. Het Amsterdamse gemiddelde ligt op 10 procent. 3,4 procent zegt wel eens harddrugs te hebben geprobeerd. In de rest van de stad is dat nog niet eens de helft. Ze gebruiken vooral op festivals en bijvoorbeeld op Hockeyloverz: een tweedaags hockeytoernooi met aansluitend feest. “Daar wordt sowieso door iedereen getikt,” vertelt een jongere.

Het drank- en drugsgebruik is opvallend, omdat de jongeren op andere fronten gezonder zijn dan hun leeftijdsgenoten in de rest van de stad. Ze eten beter en sporten meer. Stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel denkt dat jongeren in Zuid vaker de kans krijgen om te experimenteren. “Zuid is een plek waar veel geld is, en ook veel ruimte en vrijheid.” Het is in Zuid normaler om alcohol te drinken dan in andere stadsdelen. “Jongeren zien hun ouders drinken, en mogen vaak ook meedoen.”

 

Bron(nen):   nrc.next (via Blendle)