8 fitness mythes ontmaskerd

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 27 september 2013 om 16:56
welingelichtekringen header 1
Een groot deel van onze kennis is gebaseerd op mythes, we krijgen als kind iets te horen en vervolgens wordt dat nog een aantal keer herhaald. Voor je het weet zit het als een feit opgeslagen in je geheugen. Net zoals met bijna alle andere zaken bestaat ook onze fitnesskennis voor de helft uit fabeltjes. Hoog tijd om enkele van die fabeltjes te ontmaskeren. Hieronder enkele van de meest voorkomende fitness ‘feiten’, die gebaseerd zijn op een fabeltje. Zo hoeven vrouwen helemaal niet bang te zijn dat ze teveel gewicht tillen en blijkt seks helemaal geen goede workout te zijn. Tenzij je het wat langer weet vol te houden dan de gemiddelde Nederlander.
  1. Na het eten eerst één uur wachten voor je gaat zwemmen
    Iedereen heeft dit wel eens te horen gekregen als kind: ‘eerst een uur wachten voordat je gaat zwemmen’. De theorie hierachter is dat je lichaam bloed nodig heeft om je eten te verteren en er daardoor minder bloed naar armen en benen gaat, wat resulteert in kramp tijdens het zwemmen. Het menselijk lichaam beschikt echter over genoeg bloed om beide tegelijk te doen.
  2. Een ‘cooling down’ na de training verbetert je prestaties
    De meeste trainers laten je na de training nog even een cooling down doen. Tegen spierpijn, om je lichaam leniger te maken en zodat het lichaam sneller herstelt. Maar de voordelen van een cooling down zijn nooit wetenschappelijk aangetoond, aldus de New York Times.
  3. Rekken voordat je gaat trainen
    De New York Times geeft ook aan dat rekken voor de training helemaal geen goed idee is. Studies hebben geen aantoonbare voordelen gevonden, het is onnodig en zou zelfs contraproductief werken.
  4. ‘No pain, no gain’
    Dit fabeltje gaat al jaren rond in de fitness wereld. Je zou pas progressie boeken zodra je spieren pijn gaan doen, maar experts zijn het hier helemaal niet mee eens. Een intensieve en uitputtende training is zeker aan te raden, maar zodra het pijn gaat doen ben je verkeerd bezig. Het gaat allemaal om de vorm van de oefening en pijn geeft aan dat je een verkeerde beweging maakt.
  5. Proteïnerepen of -dranken zijn goed na het sporten
    Na het sporten is het belangrijkste om veel (water) te drinken. Ook vraagt je lichaam na een training om koolhydraten en eiwitten. Veel mensen kiezen er voor het gemak dan ook voor om na het trainen een proteïnereep of drankje te nemen. Maar de meeste eiwitsnacks zitten boordevol calorieën en zijn een veredelde vorm van ‘junk food’.
  6. Je hebt sportdranken nodig om verloren elektrolyten te vervangen
    Sportdranken worden pas nuttig zodra je een marathon aan het lopen bent of langer dan één uur intensief aan het sporten bent, sportdrank is bij de meeste trainingen dan ook zeker niet essentieel. Sterker nog, wetenschappers waarschuwen zelfs voor de onnodige hoeveelheid calorieën en andere twijfelachtige ingrediënten.
  7. Vrouwen die zware gewichten tillen worden ‘lelijk’ gespierd
    Het lichaam van een bodybuilder krijg je door een specifieke combinatie van krachttraining, dieet en hormonen(testosteron). Aangezien vrouwen geen testosteron in hun lichaam hebben is het onmogelijk om op een natuurlijke manier net zo gespierd te worden als mannen. Dus vrouwen wees niet bang om wat extra gewicht te pakken.
  8. Seks is een geweldige ‘workout’
    Seks is geweldig, maar niet als workout. De meeste statistieken tonen aan dat tijdens een ‘stoeipartijtje’ onder de lakens al snel 300 calorieën per persoon worden verbrand. Maar wanneer we naar de feitelijke cijfers kijken zien we dat tijdens de gemiddelde beurt van ongeveer 6 minuten slechts 20 calorieën worden verbrand. Voor een geweldige workout onder de lakens zal je dus over een buitengewoon goed uithoudingsvermogen moeten beschikken, gelukkig biedt seks nog genoeg andere voordelen.
Bron(nen): MNN