Antibioticaresistentie: één van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid

Bacteriën worden steeds resistenter tegen antibiotica en de gezondheidszorg moet dringend stappen ondernemen tegen dit groeiend probleem. Er zijn namelijk nauwelijks nieuwe antibioticamiddelen in ontwikkeling. De Britse chief medical officer, prof. dr. Dame Sally Davies, vergelijkt de ernst van het probleem met dat van de opwarming van de aarde, maar hij noemt ook een aantal punten waar je op kunt letten als jij wilt voorkomen dat je weerstand opbouwt tegen antibiotica:
 • Gebruik alleen antibiotica wanneer dit wordt geadviseerd door een medisch deskundige.
 • Maak een voorgeschreven kuur altijd af. Zelfs als je je al beter voelt, is het verstandig om toch door te gaan met de kuur.
 • Deel de antibiotica die je gebruikt niet met anderen.
 • Antibiotica helpen niet tegen infecties die ontstaan zijn door een virus, zoals een verkoudheid of griep. Gebruik ze dan ook niet hiervoor.

Bron(nen):   BBC News      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Dit probleem speelt al zo lang en desondanks blijft er kwistig meer rondgestrooid worden.
  En niet alleen door huisartsen.

  Zolang wij met z’n allen nog steeds een ‘lekker goedkoop’ stuk vlees op ons bord willen en daarvoor duizenden dieren in een volledig onnatuurlijke situatie op een zo klein mogelijk oppervlak willen, moet je niet miepen maar in actie komen.
  Kies, als je zonodig vlees wilt eten dan in elk geval voor ekologisch vlees.
  Maar er wordt steeds ‘ach’ en ‘wee’ geroepen maar er staan nog steeds rijen bij de kiloknaller.

  • Niegol

   Hoi Grasspriet. Bekende vergissing en tot vrij recent werd dit inderdaad geacht waar te zijn. Maar dit is onderzocht en ontkracht. Natuurlijk is veel vlees, en vooral bioindustie vlees geen goed iets, om meerdere redenen. Maar de antibiotica resistentie van humane pathogenen is daar niet mee gelinkt, dat is een gevolg van menselijk misbruik van deze antibiotica. Dwz, dat men zich niet aan bovenstaande regels houdt. Overigens doet NL het nog vrij goed, het zijn vooral andere landen waar veel kuren niet worden afgemaakt, de doosjes minder sterke tabletten bevatten dan wat er op het etiket staat, of dat men vrijelijk aan antibiotica kan komen, en het dus niet volgens doctors voorschrift gebruikt.

   (in antwoord op grasspriet)
 2. Dirk Zeeman

  Het gekke is dat de eerste krantenartikelen over dit onderwerp al 20 jaar geleden verschenen.
  Maar het is een gekookte-kikker-probleem: rampen die zich traag voltrekken zetten niet aan tot actie.
  Dat hele incidentje met de Twin Towers kostte een miniscule fractie van het aantal slachtoffers dat het antibiotica-drame gaat opleveren. Aan de bestrijding van terrorisme zijn vervolgens vele biljarden dollars besteed, inclusief 2 complete oorlogen. Maar de echte dreigingen pakken we niet aan.

 3. Vogelbeest

  1) In Nederland heb je geen keus. Antibiotica is alleen op recept te verkrijgen dus zonder arts geen antibiotica.
  2)Klopt. Doen.
  3)idem
  4) Ik heb 37 jaar in Nederland gewoond en woon nu 9 jaar in België. In Nederland krijg je pas antibiotica als je bijna dood bent. In België krijg je antibiotica als je 3 dagen hoest. Ik heb gehoord van Duitse collega’s dat lichte antibiotica aldaar zonder recept te verkrijgen is.

  Dit soort artikelen zijn heel goed, maar niet besteed aan Nederland. Zoals zo vaak is Nederland het beste jongetje van de klas.

  • nadine_v

   Beter dan in Duitsland en België qua voorschrijven van antibiotica, maar als patiënten de kuur niet afmaken en de rest aan hun kinderen voeren ‘omdat het helpt tegen de hoest’ …

   Dat je in Nederland pas antibiotica krijgt als je bijna dood bent, hoor je vaker maar mijn kinderen kregen het toch relatief vaak voorgeschreven. Eén keer zei de apotheker dat de dosis buitensporig hoog was en paste het aan. Dat het elders erger is of dat het nog altijd slechter kan, vind ik geen argument om verder aan te modderen.

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan