Buitenlandse media kritisch: "Nederland meer moeite dan andere landen om virus onder controle te krijgen"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 19 december 2021 om 16:20
welingelichtekringen header 1
De gisteren aangekondigde lockdown is wereldnieuws. Van de New York Times tot het Belgische Nieuwsblad, allemaal maken ze melding van 'de keiharde kerstlockdown' in Nederland. En daarbij schuwen ze kritiek niet.
Met name de trage vaccinatiecampagne wordt keer op keer aangestipt. Onder meer het Duitse Bild schrijft dat Nederland achterloopt met de boosterprik. Ook de Britse Daily Mail stelt: "Hoewel het aantal nieuwe Covid-besmettingen daalde sinds Nederland vorige maand de maatregelen aanscherpte, hebben nog maar anderhalf miljoen mensen een boosterprik ontvangen nadat het als een van de laatste landen binnen Europa met boosteren begon."
Viroloog Marc Van Ranst legt in het Belgische Nieuwsblad uit waarom Nederland nu in zo'n strenge lockdown moet. "Hun boosterprikcampagne stelt voorlopig nog niks voor, terwijl bij ons grosso modo alle risicogroepen al gevaccineerd zijn. Bovendien hebben wij 14 ic-bedden per 100.000 inwoners, terwijl dat er in Nederland slechts 7 zijn. Daar moet je natuurlijk je beleid op afstemmen. En tot slot rukt omicron er ook wat sneller op.”
"Nederland, normaliter een goed georganiseerd land, heeft meer dan veel andere rijke landen moeite gehad om het virus onder controle te krijgen”, klinkt het in The New York Times. "Ook de boostercampagne van Nederland is langzaam op gang gekomen."