Denemarken loopt voor met omikron: hoe gaat het daar met de ziekenhuisopnames?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 19 december 2021 om 12:01
welingelichtekringen header 1
Nederland is weer in lockdown. Er lijkt weinig keus, als de cijfers van Denemarken een voorbode zijn van wat ons te wachten staat. De Volkskrant bekeek de Deense data.
Denemarken loopt net als het Verenigd Koninkrijk een klein beetje voor wat de verspreiding van de omikronvariant betreft. En daar zien ze nu al het aantal ziekenhuisopnames oplopen. De afgelopen drie weken werden er een kleine honderd patiënten opgenomen met de omikronvariant. Maar vrijdag kwamen er ineens 20 Covid-opnames bij en zaterdag, normaal gezien rustiger, waren het er nog eens 19. Omgerekend komt 0,6 procent van alle Deense patiënten met een omikronbesmetting in het ziekenhuis terecht. Bij de deltavariant was dat 1,5 procent. Maar het virus gaat nu nog vooral rond onder jonge mensen, als het straks ook bij ouderen terechtkomt, is het waarschijnlijk dat dit percentage stijgt.
Ga je uit van deze cijfers in Nederland, dan zouden er nu al dagelijks zestig ziekenhuisopnames zijn en gezien de snel verdubbelende aantallen besmettingen loopt dat aantal zo op naar honderden opnames per dag. En Nederland staat er slechter voor: pas 9 procent is geboosterd, terwijl in Denemarken al 24 procent van de bevolking een derde prik heeft gehad. De meeste ouderen en kwetsbaren zijn daar dus al beter beschermd, hier niet. Bovendien liggen onze ziekenhuizen al veel voller dan in Denemarken.
En zo staan eigenlijk alle omringende landen er beter voor dan wij.