Een lockdown voor ongevaccineerden: hoe ziet dat eruit?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 14 november 2021 om 17:58
anp 440637503
Vanaf middernacht geldt er in Oostenrijk een lockdown voor ongevaccineerden. Wie ouder is dan 12 en geen prik heeft gehad, mag alleen nog het huis uit voor het hoogst noodzakelijke.
Ruim 2 miljoen Oostenrijkers (van de 9 miljoen) mogen vanaf morgen alleen nog naar buiten voor werk of school, essentiële boodschappen en doktersbezoek. De boete voor wie zich er niet aan houdt kan oplopen tot 1.450 euro. De politie gaat controleren in winkels, horeca en andere openbare gelegenheden. Daar mogen ongevaccineerden dus niet meer komen.
Het is alleen erg lastig te handhaven volgens correspondent Wouter Zwart van de NOS. "Mensen mogen bijvoorbeeld wel naar hun werk. Dus wat doe je dan als iemand in de trein zit en zegt: ik ga naar mijn werk? Dat is natuurlijk buitengewoon lastig te controleren."
Ook het Oostenrijkse OMT heeft zijn twijfels. Volgens de experts is het onmogelijk te handhaven en is de effectiviteit daardoor verwaarloosbaar.
In Oostenrijk waren er vandaag meer dan 11.500 besmettingen. De vaccinatiegraad hoort met 65 procent tot de laagste van Europa.
Bron(nen): NOS