Het gezondsheidsrisico van dat lijntje coke is groter dan u misschien denkt: ‘Risico op hartinfarct ligt 24 keer hoger'

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 14 juni 2024 om 16:15
58639139 l normal none
Cocaïnegebruik wordt vaak gezien als een onschuldige manier om een avondje uit te verlevendigen. Echter, de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het gebruik van deze stimulerende drug zijn aanzienlijk en worden vaak onderschat. Een van de meest verontrustende gevolgen is het verhoogde risico op een hartinfarct. Uit onderzoek blijkt dat het risico op een hartinfarct na cocaïnegebruik maar liefst 24 keer hoger ligt dan normaal.
De Impact van Cocaïne op het Hart
Cocaïne is een krachtige stimulant die het centrale zenuwstelsel beïnvloedt en een gevoel van euforie en verhoogde energie veroorzaakt. Deze effecten gaan echter gepaard met ernstige gezondheidsrisico's, vooral voor het hart. Cocaïne verhoogt de hartslag en bloeddruk, en veroorzaakt vernauwing van de bloedvaten, wat de bloedtoevoer naar het hart vermindert. Dit verhoogt de kans op een hartinfarct aanzienlijk.
Acute en Chronische Gevolgen
De acute effecten van cocaïne op het hart kunnen direct levensbedreigend zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van hartkloppingen, pijn op de borst, en in ernstige gevallen een hartinfarct. Zelfs eenmalig gebruik kan leiden tot een hartinfarct, vooral bij jonge, ogenschijnlijk gezonde individuen.Op de lange termijn kan regelmatig cocaïnegebruik leiden tot chronische hartproblemen zoals coronaire hartziekte, hartfalen en hartritmestoornissen. Cocaïnegebruikers hebben vaak een verhoogde bloeddruk en een verdikte hartspier, wat het hart extra belast en de kans op hart- en vaatziekten vergroot.
Onderzoek en Statistieken
Uit een studie van het UZ Leuven blijkt dat het aantal aanmeldingen van drugsgebruikers op de spoeddienst toeneemt. In Antwerpen waren er tussen 2017 en 2021 maar liefst 3.007 patiënten met drugsgerelateerde problemen, goed voor 1,6 procent van alle spoedaanmeldingen. In Gent waren er in dezelfde periode 680 patiënten, wat 0,31 procent van het totale aantal spoedaanmeldingen vertegenwoordigt.
Onwetendheid en Onderdiagnose
Veel gebruikers zijn zich niet bewust van de link tussen hun gezondheidsklachten en cocaïnegebruik. Ze zoeken medische hulp voor symptomen zoals pijn op de borst, zonder te beseffen dat deze veroorzaakt kunnen zijn door hun druggebruik. Artsen vragen ook niet altijd naar drugsgebruik, wat leidt tot onderdiagnose en inadequate behandeling.
Het gebruik van cocaïne brengt aanzienlijke gezondheidsrisico's met zich mee, vooral voor het hart. Het risico op een hartinfarct is 24 keer hoger na cocaïnegebruik, en zowel acute als chronische hartproblemen kunnen optreden. Het is cruciaal dat zowel gebruikers als medische professionals zich bewust zijn van deze risico's om tijdige en adequate zorg te kunnen bieden.Voor meer informatie over de gezondheidsrisico's van cocaïne en hoe u hulp kunt krijgen, raadpleeg een medische professional of een gespecialiseerde verslavingszorginstelling.