Is het nu wel of niet bijna code zwart?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 24 november 2021 om 11:57
anp 425016037 1
Wel of niet bijna code zwart, artsen en het kabinet zijn het niet eens. Volgens Hugo de Jonge en Ernst Kuipers zijn we zover nog lang niet. Volgens Diederik Gommers en de verpleegkundigen is het wel bijna zover dat ze moeten kiezen wie er nog een ic-bed krijgt.
Demissionair minister Hugo de Jonge beweert dat code zwart nog ver weg is én dat niemand kan voorspellen of het over tien dagen wel zo erg is, zoals OMT-lid Diederik Gommers stelt. Op basis van het aantal besmettingen en huidige ziekenhuisopnames kun je daar natuurlijk prima voorspellingen over doen. Bovendien is de vraag of je het er echt op aan moet laten komen.
NRC schreef gisteravond over ziekenhuisdirecteur David Jongen van het Limburgse Zuyderland-ziekenhuis: "Een arts vroeg hem dinsdag in tranen: wie moet ik afbellen? De borstkankerpatiënt of de darmkankerpatiënt? Het antwoord? Bel beide patiënten maar af.”
In het ziekenhuis wordt alle kritiek planbare zorg momenteel uitgesteld. "Dat geleuter over wel code zwart of geen code zwart”, zegt Jongen tegen NRC. "We maken nu al keuzes die tot gezondheidsschade leiden. Het loopt ons al over de schoenen.”
1.350 ic-beddenOp dit moment liggen er 943 mensen op de ic. Of dit nu wel of niet bijna code zwart is, hangt voornamelijk af van het maximum aantal ic-bedden waar je mee rekent. Eerder werd gezegd dat 1.150 bedden de absolute max is. Maar De Jonge heeft met het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waar Ernst Kuipers de baas van is, afgesproken dat 1.350 bedden voor vier weken haalbaar moet zijn. Gommers, de artsen en de verpleegkundigen overal in Nederland hebben weken geleden al gezegd dat dat er niet in zit.
Die 1350 bedden kunnen alleen worden gehaald door de zorg flink af te schalen. Alle planbare zorg, inclusief hart- en kankeroperaties, wordt dan uitgesteld om personeel vrij te maken voor de intensive care. Dat kost mensenlevens. Op weg naar code zwart ontstaat dus ook al veel gezondheidsschade.
En ja, dat was te voorkomen geweest. Als de overheid eerder had ingegrepen en als meer mensen een vaccin hadden genomen.
Bron(nen): NRC