Leven met corona: Carnaval in de zomer en langer kerstvakantie

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
donderdag, 02 december 2021 om 9:35
welingelichtekringen header 1
Leren leven met corona, als je de langzame ineenstorting van ons zorgsysteem bekijkt, lijkt dat onmogelijk. Maar het kan wellicht best, mits je de juiste maatregelen op tijd neemt. Denk aan carnaval in de zomer en een verlengde kerstvakantie.
Bredase burgemeester Paul Depla is voorzitter van de Commissie Sociale Impact Corona van de VNG, die een plan heeft bedacht om te leven met corona. "Het is noodzakelijk om te kijken naar een langetermijnaanpak tegen corona, want het virus gaat niet zomaar weg", zegt hij tegen RTL Nieuws.
Zo adviseert de commissie om activiteiten met veel mensen, zoals carnaval en de sportcompetities, te verplaatsen naar de zomer. "Als er dan een golf is, dan hoeven we niet gelijk na te denken over maatregelen die effect hebben op het onderwijs van onze kinderen", zegt Depla.
Dat zal pijn doen, vooral bij mensen die hechten aan tradities. "Maar het alternatief zal zijn dat carnaval eigenlijk voor de komende jaren niet meer zeker is. Wat weegt dan het zwaarst?" zegt Depla. "We maken onszelf als het ware immuun tegen de blijvende en onvoorspelbare aanwezigheid van corona. De samenleving zal minder kwetsbaar zijn voor de coronamaatregelen die van tijd tot tijd nodig kunnen zijn."