Minder gedragsproblemen bij kinderen van oudere ouders

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zaterdag, 01 augustus 2020 om 00:19
hh 76566264
Wetenschappers hadden verwacht dat kinderen van jongere ouders minder gedragsproblemen zouden hebben, maar het tegendeel blijkt waar: juist de kroost van oudere vaders en moeders heeft minder last van psychische klachten als agressie en opstandigheid.
"Ouders die relatief laat kinderen hebben gekregen, hoeven zich dus geen zorgen te maken over negatieve effecten daarvan op hun kind", zegt Mariëlle Zondervan, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, tegen RTL Nieuws.
Voor de studie zijn data gebruikt van bijna 33.000 kinderen. Daaruit bleek dat kinderen van 10 tot 12 jaar minder gedragsproblemen vertoonden als hun ouders een hogere leeftijd hadden. "Voor een deel lijken het opleidingsniveau en het inkomen van de ouders een verklaring", zegt Zondervan. "Ouders die hoger opgeleid zijn en/of een hoger inkomen hebben, zijn meestal ouder als ze aan kinderen beginnen, en hun kinderen ervaren vaak ook minder gedragsproblemen."
Andere verklaringen zijn dat oudere ouders meer structuur bieden en dat jongere ouders vaker zelf ook gedragsproblemen hebben en impulsiever zijn, waardoor ze op jongere leeftijd aan kinderen beginnen. "Aan deze kinderen geven ze hun gedragsproblemen dan door. Daardoor kunnen net wat meer gedragsproblemen voorkomen bij jongere ouders."
Als het gaat om depressies en angsten bleek er geen verband met de leeftijd van de ouders.
Bron(nen): RTL Nieuws