Nederlander (72) overleden nadat hij 613 dagen corona had: virus meer dan 50 keer gemuteerd

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 22 april 2024 om 6:40
164795130 l normal none
Een 72-jarige Nederlandse man is overleden nadat hij 613 dagen aan een stuk besmet was met het coronavirus. Het zou de langste corona-infectie ooit zijn. Het virus muteerde meer dan vijftig keer. Dat schrijft het AD.
De man had al een verzwakt immuunsysteem. Toen hij in februari 2022 besmet raakte met de omikronvariant van het coronavirus, werd hij daarom meteen opgenomen in het ziekenhuis. Hoewel hij gevaccineerd was, had hij niet voldoende antilichamen om het virus af te weren.
Meer dan vijftig keer zou het virus zich aanpassen in zijn lichaam tijdens de 613 dagen dat hij besmet was. Hierdoor ontstond een zeldzame variant, die bijzonder moeilijk te behandelen bleek. Om te voorkomen dat anderen daarmee besmet zouden raken, werd de man geïsoleerd in het ziekenhuis. Herfst vorig jaar overleed hij. Hij had nog altijd corona, maar stierf aan een onderliggende aandoening. Zijn ziektegeschiedenis komt nu in het nieuws omdat wetenschappers die hebben onderzocht en er nu mee naar buitenkomt.
Ze presenteren hun verslag volgende week op het SCMID Global Congress in Barcelona, een jaarlijks congres voor specialisten in de klinische microbiologie en infectieziekten.
Matthijs Welkers, een van de onderzoekers in het AD: ,,Wat je ziet bij zo'n patiënt is: welke kanten kan het virus op gaan? En daarvan kun je leren. Als dit in de normale populatie zou gebeuren, werken onze vaccins dan nog? En op welke plekken ontstaan mutaties in het virus? Dan kun je gericht naar die plekken kijken.''
De onderzoekers wijzen op het gevaar van langdurige coronabesmettingen bij patiënten met een verzwakt immuunsysteem. Zij zijn broedmachines voor nieuwe en mogelijk gevaarlijkere varianten van het virus. De onderzoekers roepen op dergelijke gevallen heel goed in de gaten te houden. Welkers: ,,Als we beperkte middelen hebben om te monitoren, zet ze dan in elk geval in bij deze groep. Dan heb je de meeste kans dat je die mutaties gaat zien en die varianten gaat vinden.'