Pandemie: Serieuze zorgen over snelle verspreiding apenpokken

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 04 juli 2022 om 5:48
186264172 m 1
Het aantal gevallen van het apenpokkenvirus is de afgelopen twee weken in Europa verdrievoudigd. De Wereldgezondheidsorganisatie is “erg bezorgd” en overweegt de uitbraak op te schakelen tot het hoogste alarmniveau, schrijft HLN.
“Qua ernst is apenpokken niet te vergelijken met Covid-19, dat zich sneller verspreidt en meer mensen ernstig ziek maakt. Maar dit kan wel degelijk een pandemie worden”, verklaart viroloog Ab Osterhaus. “Covid is een bosbrand, apenpokken een veenbrand. Daar moet je ook verschrikkelijk voorzichtig mee zijn, want die kan zich ondergronds verspreiden en ook voor grote problemen zorgen.”
in Nederland zijn er al 300 gevallen geteld. Het gaat tot nu toe vooral om mannen die seks hebben met mannen.
Apenpokken is geen soa: het virus kan zich ook op andere manieren dan via seks verspreiden. Huid-op-huidcontact is de belangrijkste besmettingsroute, maar viroloog Marion Koopmans sluit niet uit dat apenpokken ook verspreid kan worden door bijvoorbeeld hoesten. “Bij mensen met apenpokken zit het virus vaak ook in de keel. Dat bewijst niet dat het zich nu ook via de luchtwegen verspreidt, maar het zou natuurlijk niet de eerste vervelende verrassing uit de viruswereld zijn als dat gaat veranderen. We weten uit Afrika dat sommige varianten van apenpokken zich makkelijker verspreiden.”
Het RIVM waarschuwde vorige week dat aankomende evenementen voor de LGBTQ+-gemeenschap, zoals de Pride die momenteel plaatsvinden in verschillende steden in Europa, kunnen leiden tot verdere verspreiding van het apenpokkenvirus.
Bron(nen): HLN