Steeds meer ongevaccineerde zwangere vrouwen op ic: "Ze worden wakker met lege buik"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 30 november 2021 om 9:55
welingelichtekringen header 1
Sinds de zomer is het aantal ongevaccineerde zwangere vrouwen op de intensive care in het Erasmus MC verdubbeld. Ook in andere ziekenhuizen neemt hun aantal snel toe.
Gynaecoloog Hans Duvekot van het Erasmus MC zei bij Nieuwsuur: ''Ze liggen hier wekenlang op de beademing en dan kan het gebeuren dat we toch het kind met een keizersnede moeten halen. Terwijl de moeder nog in een kunstmatige coma ligt. De impact daarvan is enorm.''
Van de zwangere vrouwen in Nederland is slechts 30 tot 50 procent gevaccineerd, terwijl al lang duidelijk is dat het virus voor deze vrouwen veel gevaarlijker is dan het vaccin. Bij 7 procent moet de baby met een keizersnee ter wereld worden gebracht. "Vrouwen worden dan na drie weken aan de beademing wakker met een lege buik. Het merendeel van de vrouwen is dan enorm in de war", vertelt Duvekot. "Zelfs zo erg dat we de psychiater erbij moeten halen. Het is natuurlijk ook vreselijk."
Hoewel het virus niet slecht is voor de baby, is een vroeggeboorte dat wel. Sommige baby's moesten al na 26 weken worden gehaald omdat moeder en kind te ziek waren. Manon Benders, hoofd neonatologie van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht somt de gevolgen op: "Er is een risico op infecties, hersenbloeding, darmontstekingen, wat allemaal gevolgen kan hebben op de lange termijn voor de rest van je leven. Het is een enorm slechte start, die bovendien voorkomen had kunnen worden."