Studie: rood vlees vergroot kans op hartaanval

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 19 april 2021 om 12:56
welingelichtekringen header 1
Rood vlees wordt al langer in verband gebracht met allerlei gezondheidsproblemen. Een nieuwe grote studie bevestigt dat beeld. Wie veel rood of bewerkt vlees eet, loopt meer kans op hartklachten.
Dat blijkt uit een observationeel onderzoek onder bijna 20.000 mensen van de UK Biobank. De onderzoekers keken naar de invloed van de zelfgerapporteerde inname van rood en bewerkt vlees op de anatomie en functie van het hart. Er is gecorrigeerd voor factoren als leeftijd, geslacht, roken, alcohol, lichaamsbeweging, diabetes en BMI.
Mensen die meer rood en verwerkt vlees aten hadden kleinere hartkamers, een slechtere hartfunctie en stijvere slagaders, allemaal tekenen van een slechte hart- en vaatgezondheid.
Ter vergelijking keken onderzoekers ook naar de relatie tussen de inname van vette vis en de hartgezondheid. Ze ontdekten dat mensen naar mate ze meer vette vis aten, een betere hartgezondheid hadden en de slagaders waren ook in betere conditie.
Onderzoeker dr. Zahra Raisi-Estabragh van de Londense Queen Mary University reageert: "Het onderzoek bevestigt eerdere conclusies dat rood en bewerkt vlees slecht zijn voor het hart en biedt dieper inzicht in de effecten op de vasculaire structuur en hartfunctie."
KankerEerder al is rood en verwerkt vlees in verband gebracht met darmkanker. Rood vlees is vlees dat afkomstig is van runderen, schapen, geiten en varkens. Onder bewerkt vlees vallen alle vleeswaren, maar ook hamburgers en gehakt.
Het advies is om zeker niet meer dan 300 gram rood vlees per week te eten en liever helemaal geen bewerkt vlees.
Bron(nen): Science Daily